Western Digital představuje inovativní architekturu pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Western Digital představuje inovativní architekturu pevných disků

Western Digital představuje inovativní architekturu pevných disků

David Jiránek

David Jiránek

1. 9. 2021 14:00

Nová architektura od Western Digital v čele s flash pamětí s technologií OptiNAND poskytne rozšířenou kapacitu, výkon a spolehlivost zákazníkům náročných na objem ukládaných dat.

Reklama

Společnost Western Digital na online tiskové konferenci HDD Reimagine event představila novou architekturu pevných disků posílenou o flash paměť. Nová architektura využívá technologii OptiNAND, která poomáhá integrovat a optimalizovat pevné disky s vestavěnou flash pamětí iNAND. Cílem je přinést řešení zákazníkům z řad producentů úložišť, jako jsou hyper škálovatelné cloudy, řešení CSP, podniková úložiště, chytré dohledové systémy a NAS. Toto řešení pokryje exponenciální nárůst dat a poskytne výkon a spolehlivost.

První produkty s novou architekturou poskytnou kapacitu 2,2 TB na plotnu a ve spolupráci s technologiemi ePMR (Energy-assisted Perpendicular Magnetic Recording), TSA (triple-stage actuator) a HelioSeal. Vzorek jednoho devítiplotnového pevného disku již WD vybraným partnerům dodává. Kapacita v tomto případě dosahuje 20 TB s rozšířenou flash pamětí OptiNAND.

Western Digital představuje inovativní architekturu pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

„Western Digital má za sebou historii inovací v architektuře pevných disků, například u disků HGST, nyní součást Western Digital, když v roce 2013 jako první použila hélium a disky hermeticky uzavřela,“ sdělil Ed Burns, ředitel výzkumu společnosti IDC pro pevné disky a dodává: „V době růstu umělé inteligence, mechanického učení, blackchainu, internetu věcí, digitálních snímačů a dalších aplikací jsou bezpochyby tyto inovace potřebné pro ochranu a uložení dnešních rostoucích dat zvlášť u škálovatelných aplikací. Jako jediná společnost, která vyrábí jak pevné disky HDD, tak flash paměti, může Western Digital jedinečně posílit své vlastní možnosti a zvýšit křivku růstu hustoty záznamu u disků ePMR pro nadcházející generace, a pomoci tak zákazníkům naplnit rostoucí potřeby digitální ekonomiky.“

Western Digital představuje inovativní architekturu pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Sivaram, prezident Western Digital pro globální technologie a strategii dodává: „Očekáváme, že disky HDD ePMR s technologií OptiNAND dosáhnou ve druhé polovině dekády kapacity 50 TB.“

Western Digital představuje inovativní architekturu pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Disky s flash pamětí a technologií OptiNAND se od klasických hybridních disků liší. Hybridní modely používají flash paměť pro uložení uživatelských dat. Nová architektura pracuje odlišně a spolu s vylepšenými algoritmy firmwaru a inovacemi SoC přináší rozšířenou kapacitu, výkon a spolehlivost.

  • Kapacita: Disk pracuje lépe díky vylepšenému algoritmu u firmware a využívá výhod rozšířených metadat, která byla uložena na paměť iNAND. To umožní ve výsledku vyšší hustotu záznamu a více stop na palec (TPI)
  • Výkon: Latence disku je vylepšena proprietární optimalizací firmwaru s ohledem na dosažení nižší nutnosti obnovy chyb u stop (ATI) a omezení potřeb dodatečných zápisů do vyrovnávací paměti v uvedeném režimu
  • Spolehlivost: Téměř 50krát více dat může být uchováno v případě náhlého selhání napájení (EPO). Zákazníci mohou vždy počítat se spolehlivostí disků díky jedinečným schopnostem společnosti Western Digital pro vertikálně integrované.

Disky s novou architekturou doplněnou o flash paměť s technologií OptiNAND budou dostupné napříč portfoliem disků od Western Digital. Konkrétní oznámení nových produktů nás čeká v tomto roce.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama