Windows 11 snižuje výkon procesorů AMD až o 15 %
i Zdroj: AMD
Novinka Windows 11 snižuje výkon procesorů AMD až o 15 %

Windows 11 snižuje výkon procesorů AMD až o 15 %

Mirek Kočí

Mirek Kočí

7. 10. 2021 13:52

Někteří uživatelé počítačů s procesory AMD se stěžují, že systém po přechodu na Windows 11 dosahuje nižšího výkonu. U her může jít o zpomalení až o patnáct procent. Microsoft byl o problému informován a aktualizace by mohla vyjít snad ještě tento měsíc.

Reklama

Čipy AMD s novým Windows 11 provází hned několik problémů. Nejzávažnějším je ovšem zpomalení L3 cache. Výrobce čipů reportuje až trojnásobnou latenci mezipaměti L3, což se negativně projevuje ve hrách a náročnějších aplikacích/ programech, kdy může být propad výkonu až 15 procent. Nejčastěji se však pohybuje mezi 3 a 5 procenty. 

AMD Ryzen
i Zdroj: PCTuning.cz
AMD Ryzen

Potíže se projevují hlavně na Ryzenech 5000 s architekturou Zen 3 a Ryzenech 3000 s jádry Zen 2. Druhým problémem je nesprávné přidělování úkolů jednotlivým jádrům a vláknům, přičemž tento problém má největší dopad na čipy s více než osmi jádry a TDP nad 65 W.

Na obou záplatách už se pracuje, což je minimálně dobrá zpráva. Oprava divně se chovající L3 cache by měla vyjít ještě v říjnu a uživatelé se jí dočkají formou Windows Update. Opravu druhého problému pak musí vyřešit samotné AMD v rámci updatu ovladačů a firmwaru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama