Windows 11 vás po updatu konečně nebudou nutit restartovat PC
i Zdroj: Gencraft AI
Novinka Windows 11 vás po updatu konečně nebudou nutit restartovat PC

Windows 11 vás po updatu konečně nebudou nutit restartovat PC

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

26. 2. 2024 12:05 5

Že to ale trvalo. Nucené aktualizace jsou občas velmi otravné. Nejen že se cpou do PC nezvaně a neohlášeně, navíc vás nutí ukončit práci a systém restartovat.

Reklama

Jistě, můžete si restartování naplánovat, aktualizace pozastavit nebo je rovnou jako správný tuner vypnout (způsoby jsou). Ale většina uživatelů je již prostě smířená s tím, že po aktualizaci bude systém šrotovat, restartovat a při bootu zase šrotovat. A někde mezi tím se budou objevovat otravná upozornění na nutnost restartu. Microsoft je ale firma nakloněná uživatelům a vždy vyslyší jejich nářky (ehm). Proto nyní testují tzv „hot patching“, tedy instalace updatů bez nutnosti restartování. Tato služba je už aktivní na některých verzích Windows Server a stejně tak i na Xboxu.

Windows 11 vás po updatu konečně nebudou nutit restartovat PC
i Zdroj: Microsoft

Jenže jako obvykle je tu nějaké ale. Aby služba fungovala, musí být zapnutá funkce „Virtualization Based Security (VBS)“. Ve zkratce jde o funkci pro virtualizování operačních systémů a problém je to, že VELMI žere výkon ve hrách, v průměru o nějakých 20-25%. Na herně zaměřeném PC je tak VBS doslova zatažená ruční brzda. Na běžně výkonném pracovním PC to zřejmě nebude tak poznat – pokud nerenderujete videa nebo nepracujete s fotkami. Možná že ten restart tu a tam je přece jen pořád schůdnější varianta.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama