Windows 11 zpátky u kořenů MS DOS? Tohle je MinWin a má pouze 100MB!
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Bing AI
Novinka Windows 11 zpátky u kořenů MS DOS? Tohle je MinWin a má pouze 100MB!

Windows 11 zpátky u kořenů MS DOS? Tohle je MinWin a má pouze 100MB!

David Švrček

David Švrček

29. 1. 2024 07:00 6

Poslední verze systému Windows 11 je komplexním softwarem o velikosti několika desítek GB. Jak by ale vypadala jeho okleštěná verze pouze v konzolovém rozhraní? To nám ukazuje vývojář Tiny11.

Reklama

Operační systémy Windows prošly za svůj vývoj několika aktualizacemi, kdy jsme se od systému MS DOS, pouze v konzoli, dostali přes první grafické Windowsy až k modernímu, komplexnímu operačnímu systému, který se připravuje na další generační skok - AI. Nejnovější verze operačního systému Windows 11 má něco málo přes 64 GB, verze od Tiny11 by měla být 640x menší, zabere pouhých 100 MB. 

Simulace systému MS DOS (copy.sh)
i Zdroj: Screenshot (copy.sh)
Simulace systému MS DOS (copy.sh)

Stejnému vývojáři se již podařilo zmenšit systém z 64 GB na 20 GB, přičemž zachovává většinu funkcí, které Windows mají, včetně AI Co-pilota. Jeho nový projekt, kterému říká “MinWin” má jen 100 MB. Co vše nabídne? Vlastně vůbec nic, připomíná hodně předchůdce Windows, zmiňovaný MS DOS. Nenajdeme zde žádnou nabídku Start, okna apod… Jen blikající kurzor pro zadání příkazů. Zajímavostí ale je, že tato verze stále podporuje multitasking.

Samotný systém ale není ani plně funkční. Sám vývojář přiznává, že v jeho okleštěné verzi Windows je spoustu chyb a časté “modré smrti”. Proto tato verze není ani nikde k dostání. Tiny11 však nevyvrací, že systém dále vylepší a bude k dispozici ke stažení. Cílem ale není vrátit se zpátky ke kořenům, spíš ukázat že velkou část systému lze odstranit a stále na něm pracovat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama