Windows bude mít předinstalovaný spyware? Toto je funkce Vzpomínání
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Adobe Firefly
Novinka Windows bude mít předinstalovaný spyware? Toto je funkce Vzpomínání

Windows bude mít předinstalovaný spyware? Toto je funkce Vzpomínání

Ondřej Lyko

Ondřej Lyko

23. 5. 2024 14:35 6

Microsoft společně s novými ARM notebooky Copilot+ PCs představil také hromadu nových funkcí. Jednou z nich je funkce Vzpomínání, která vzbudila spoustu otázek.

Reklama

Funkce Vzpomínání, která je prozatím v předběžném testování a která poběží zatím pouze na nových Copilot+ PCs, vyvolala vášnivou diskuzi na konto soukromí a bezpečnosti. Celá idea funkce zní vcelku zajímavě - můžete se kdykoliv vrátit do minulosti a podívat se co jste na počítači dělali. To je ale ten háček, který spoustě lidem trhá žíly.

Funkce Vzpomínání totiž pořizuje záznam obrazovky v podobě screenshotů, a to při čemkoliv co na počítači děláte. Cenzurovaná nejsou ani hesla nebo čísla finančních účtů. Jediná situace, při které záznam pořizován nebude, je používání InPrivate okna v prohlížeči Microsoft Edge a také při sledování obsahu, jako je například Netflix. 

Microsoft tvrdí, že žádný ze záznamů neputuje nikde do éteru a vše zůstává uloženo na pevném disku počítače. Celý obsah funkce Vzpomínky je pak šifrován nástrojem BitLocker. Microsoft k tomu přihodil ještě informaci, že později bude tato funkce umět pomocí umělé inteligence na základě zadaného promptu najít dané místo. Když jste si například prohlíželi všechny Copilot+ PCs na eshopu, zadáte AI ať najde notebooky a ona vám přesně ukáže záznam, kde jste se na ně koukali. 

Windows bude mít předinstalovaný spyware? Toto je funkce Vzpomínání
i Zdroj: Se svolením - Microsoft
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama