windows-xp-service-pack-3-jak-na-nej
Software Článek Windows XP Service Pack 3: jak na něj?

Windows XP Service Pack 3: jak na něj?

Jiří Vašek

Jiří Vašek

2. 5. 2008 01:00 89

Seznam kapitol

1. Trocha historie... dál to znáte 2. Service Pack 3 pod mikroskopem 3. Integrace SP3 do instalačního média 4. Tvorba bootovacího CD Windows XP SP3 5. Výsledek integrace SP3

Třetí a zřejmě poslední servisní balíček (známý spíše jako Service pack) pro Windows XP je prakticky za rohem. Co přináší? V tomto článku si na něj posvítíme. Podíváme se i na takzvaný slipstreaming, tedy přípravu instalačního média Windows XP s již integrovaným SP3.

Reklama

Windows XP je na poměry Microsoftu již obstarožní a velmi dlouho sloužící systém. S příchodem Windows Vista mu byl předpovídán velmi rychlý konec, ale nakonec bylo všechno jinak. Uživatelé si je oblíbili, a nemají potřebu přecházet na cokoli jiného. To dokazují i statistiky, kde Windows XP rok a půl po vydání Windows Vista stále drtivě kralují, a jejich podíl klesá jen velmi velmi zvolna.

Windows XP Service Pack 3: jak na něj?
i Zdroj: PCTuning.cz

Windows XP Service Pack 3: jak na něj?
i Zdroj: PCTuning.cz


grafy byly převzaty 1. května 2008 z webu marketshare.hitslink.com, provozovaného Net Applications

Co to jsou service packy a jak to s nimi bylo v minulosti, o tom jsem se již obšírně rozepsal dříve, takže jen ve zkratce. Předchozí SP2 pro Windows XP vyšel v létě 2004, tedy před čtyřmi lety. Od té doby se objevilo velké množství záplat, a aktualizace po každé instalaci systému je zdlouhavá záležitost, zejména pokud instalujete Windows XP téměř denně.

Příchod Service Packu 3

Service Pack 3 pro Windows XP je již naštěstí tady. Jedná se o souhrn všech aktualizací, které vyšly po SP2. Navíc se jedná o kumulativní záležitost, obsahuje i aktualizace z obou předchozích service packů, teoreticky tedy není problém vzít gold verzi Windows XP (bez jakéhokoli integrovaného SP), nahodit na ně SP3 a je hotovo. Pro instalaci SP3 je však v praxi nutné mít alespoň SP1. Každopádně XP bez jakéhokoli service packu jsou dnes již velkou raritou, takže nemá smysl se tím příliš zabývat. SP3 podporuje jakoukoli 32-bitovou verzi Windows XP, tedy i Media Center Edition Windows XP x64 jsou jiná vývojová větev, na ty se SP3 nevztahuje.

Samotný SP3 v současné době je a není venku. Původní plán počítal s vypuštěním pěti jazykových verzí 29. dubna pro download centrum a Microsoft Update, 5. května pak měla být venku verze pro ostatní jazyky včetně češtiny. Třetí termín, 10. červen, měl být dnem D pro nasazení SP3 do automatických aktualizací.

Windows XP Service Pack 3: jak na něj?
i Zdroj: PCTuning.cz

Odložení na poslední chvíli

Věc se však má trochu jinak. Již 28. dubna večer se na internetu objevily přímé odkazy na všechny verze včetně české, byť se jednalo o verzi pro MSDN a Technet předplatitele, tedy ne stoprocentně to samé co verze RTW (release to web). Bohužel, Microsoft těsně před oficiálním vypuštěním SP3 objevil konflikt s Dynamic RMS (řídce používaná záležitost spíše pro firmy, která se běžného uživatele netýká), a vydání pozdržel. Microsoft oznámil, že tento problém urychleně řeší, a nedoporučuje uživatelům stahovat a instalovat onu MSDN verzi. V souvislosti s touto chybou je také pozdržena automatická distribuce SP1 pro Windows Vista. Nové datum vydání zatím není známo.

Tak jako tak, SP3 tady máme co nevidět, MSDN verze se šíří rychlostí blesku a využil jsem ji i při psaní tohoto článku - plně oficiální verze se bude chovat naprosto stejně. Co přinese?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama