WordPad po 28 letech ve Windows končí. Kdy jste ho použili naposledy?
i Zdroj: Microsoft
Novinka WordPad po 28 letech ve Windows končí. Kdy jste ho použili naposledy?

WordPad po 28 letech ve Windows končí. Kdy jste ho použili naposledy?

Ondřej Lyko

Ondřej Lyko

30. 1. 2024 09:40 9

Microsoft po dlouhé dobé od oznámení konečně vydal nový build systému Windows 11. Vedle novinek a vylepšení se dočkáme také rušení programů - jedním z nich bude WordPad.

Reklama

Nový build Windows 11 je momentálně dostupný pouze pro členy programu Windows Insider a nese proto přídomek Canary Build. To znamená, že je nyní v jakémsi Beta testování. Nicméně i tato testovací verze obsahuje změny, které se dostanou ke všem uživatelům. Nečeká nás tak tedy jen hromada novinek, ale taky pro některé uživatele smutné odstranění programu WordPad.

WordPad se poprvé objevil ve Windows 95 a udržel si tak své místo základního textového editoru po dobu 28 let. Microsoft ho však nyní označil za zastaralou funkci. Společnost tvrdí, že nově instalované systémy po této aktualizaci již nebudou obsahovat WordPad a v některé z budoucích aktualizací bude aplikace odstraněna plošně z již nainstalovaných operačních systémů. Aplikace se již nebude dát nainstalovat. 

Microsoft doporučuje používat jiný textový editor, a to Microsoft Word. Ten je určen pro obsáhlejší a bohatější texty. Pro méně náročné texty Microsoft doporučuje používat Windows Notepad. Je však důležité říci, že Microsoft Word je oproti WordPadu placený.

Další věc, která bude vedle WordPadu také odstraněna, je Cortana. Tento krok se dal vcelku očekávat, jelikož Microsoft prosazuje novou umělou inteligenci, která má být více než jen asistentkou. S tímto souvisí také budoucí přidání klávesy pro vyvolání CoPilot na klávesnice. 

WordPad po 28 letech ve Windows končí. Kdy jste ho použili naposledy?
i Zdroj: Vlastní obrázek

Nebylo by to však poprvé, kdy Microsoft nakonec vyhověl ohlasům zákazníků a tento program ponechal v systému. Podobně se tomu stalo před několika lety, kdy společnost plánovala odstranit program Malování. Nakonec však vyslyšeli ohlasy zákazníků a ponechali možnost Malování nainstalovat zpět prostřednictvím Microsoft Store. Později pak aplikaci Malování výrazně přepracovali. Myslíte, že podobně tomu bude i s WordPadem?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama