yahoo-nemusi-platit-poplatky
Novinka Yahoo nemusí platit poplatky

Yahoo nemusí platit poplatky

Martin Stančík

Martin Stančík

22. 8. 2009 00:00

Americký federální soud rozhodl, že Yahoo nemusí platit držitelům autorských práv poplatky za své internetové rádio.  

Reklama

Soud tak rozhodl v neprospěch Sony BMG. V případu, který dlouhou dobu sledovala široká veřejnost, soud v New Yorku potvrdil rozhodnutí z roku 2007 s tím, že internetové rádio od Yahoo není "natolik interaktivní službou, aby za něj společnost musela platit poplatky." Podle rozhodnutí soudu musí Yahoo platit pouze menší poplatky neziskové organizaci SoundExchange. Včerejší rozhodnutí by se dalo nazvat "černým pátkem" pro hudební průmysl, který čelí stále většímu odlivu uživatelů na internet, kde mohou hudbu poslouchat zdarma.

Yahoo nemusí platit poplatky
i Zdroj: PCTuning.cz

"Pro hudební průmysl je to velká ztráta," říká Rey Sanchez z University of Miami. "Pokud by byla služba shledána dostatečně interaktivní, Yahoo by muselo platit poplatky za každou skladbu, kterou by pustilo." Mluvčí Sony odmítl celou věc komentovat a právník, který zastupoval nahrávací společnosti, nebyl k zastižení. Naproti tomu mluvčí Yahoo Kim Rubeyová řekla, že její společnost je s verdiktem velmi spokojená a "bude i nadále svým uživatelům poskytovat ty nejlepší možné služby."

Yahoo nemusí platit poplatky
i Zdroj: PCTuning.cz

Spolu s touto kauzou média poukazují na verdikt z roku 2001, kdy se Sony soudilo se společností Launch Media, jež na internetu nabízí internetová rádia, která si uživatel může přizpůsobit, tj. může si do svého playlistu dát takovou hudbu, jaká se mu líbí. A Launch Media tak musí nahrávacím společnostem platit za každou skladbu poplatky - její rádia jsou totiž "dostatečně interaktivní".
 

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama