yotaphone-se-dvema-displeji-prijde-na-trh-v-prosinci
Novinka YotaPhone se dvěma displeji přijde na trh v prosinci

YotaPhone se dvěma displeji přijde na trh v prosinci

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

17. 11. 2013 15:00 7

Jistě, už jsme viděli mnoho modelů se dvěma displeji, které se daly různě překlápět. Tento má však vpředu barevný dotykový displej, vzadu černobílý elektronický papír. K čemu je to dobré? Například můžete ušetřit část baterie.

Reklama

YotaPhone je chytrý telefon od ruské společnosti Yota Devices. Zařízení bylo představeno už téměř před rokem. Během této doby výrobce ladil detaily, vylepšoval a přidával další softwarové funkce. A teď se konečně blíží zahájení prodeje. To proběhne mezinárodně během prosince, ale ještě před Vánoci. Budete to tedy v některým z prvních tří týdnů.

YotaPhone se dvěma displeji přijde na trh v prosinci
i Zdroj: PCTuning.cz

A co že je na telefonu tak zajímavého? Především druhý displej, který je na zádech telefonu. Ten je ale typu E-Ink, který se používá v elektronických čtečkách. Při statickém obrazu nespotřebovává žádnou energii a nepotřebuje podsvícení. Energii potřebuje pouze při překreslení.

To se může hodit třeba tehdy, pokud čtete časopisy nebo knihy na mobilním telefonu. Knihu si můžete zobrazit na zadním displeji a číst si s naprosto minimálním dopadem na baterii. Pro posouvání mezi stránkami je pod tímto displejem dotyková plocha, po které stačí přejet prstem doprava nebo doleva.

YotaPhone se dvěma displeji přijde na trh v prosinci
i Zdroj: PCTuning.cz

Jen hardware ale nestačí. V dnešní době je důležitější právě software a vyladěný operační systém. V telefonu se bude nacházet čistý operační systém Android ve starší verzi 4.2.2. Vedle toho zde bude spousta aplikací, které využívají zadní E-Ink displej.

Mezi nimi je třeba integrace oznámení. Pokud vám přijde SMS nebo máte zmeškaný hovor, vše se postupně přidává na tento displej. Stejně tak vám může zobrazovat zprávy z Twitteru nebo upozornit na zprávu z Facebooku. Pokud pak kliknete pod displejem na dotykovou plochu, na barevném displej se ihned otevře okno s odpovědí.

Svět aplikací – Vše o aplikacích pro chytré telefony a tablety

Na E-Ink displej si ale ve skutečnosti můžete zobrazit cokoliv. Jednoduchým stažením notifikační lišty dvěma prsty na barevném displeji přenese současný stav obrazovky na zadní stranu. Může to být třeba mapa nebo letenka s čárovým kódem, ale i cokoliv jiného. Pokud se telefon náhodou vybije, na černobílém displeji zůstane poslední obrázek (klidně navždy).

YotaPhone se dvěma displeji přijde na trh v prosinci
i Zdroj: PCTuning.cz

Telefon se nehoní za nejvyšším počtem jader, ale sází na ověřenou kvalitu. Základem je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon MSM 8960 s frekvencí 1,7 GHz, 2 GB operační paměti a 32GB vnitřním úložištěm. Telefon nemá podporu paměťových karet a uživatelsky výměnnou baterii. Je to právě kvůli displejům z obou stran. Pod zadním displejem ještě schovává fotoaparát s rozlišením 13 megapixelů a vedle něj i přisvětlovací dioda.

Z bezdrátových technologií podporuje telefon datové LTE, Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 a/b/g/n, FM rádio, americký navigační systém A-GPS a evropský Glonass. Baterie má kapacitu 1800 mAh.

YotaPhone se dvěma displeji přijde na trh v prosinci
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jsem již napsal v úvodu, YotaPhone se dostane na trh během prvních tří týdnů v prosinci. Cena ale nebude nejnižší. Prodávat se bude za 500 Euro (16 500 Kč). Na druhou stranu je to první podobný telefon a z technologického hlediska i velmi zajímavý.

Pořídili byste si podobný telefon? Osobně bych bral větší úhlopříčky displejů (4,5–5“), pak by byl dokonalý.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama