za-klamave-tweety-musi-elon-musk-opustit-spravni-radu-tesly-a-k-tomu-zaplatit-tucnou-pokutu
Novinka Za klamavé tweety musí Elon Musk opustit správní radu Tesly a k tomu zaplatit tučnou pokutu

Za klamavé tweety musí Elon Musk opustit správní radu Tesly a k tomu zaplatit tučnou pokutu

Martina Lipertová

Martina Lipertová

30. 9. 2018 10:45 3

Elon Musk, výkonný ředitel společnosti Tesla před nedávnem skrze svůj Twitter poslal do světa, že je "připraven společnost převzít zpět do svých rukou a akcie odkoupí za 420 dolarů". Poměrně kratičký a zdánlivě nevinný tweet ovšem spustil způsobil celý řetěz reakcí. Nejprve povážlivě stoupla cena akcií, což naštvalo investory, kteří vydělávají na klesající ceně akcií (medvědi), načež se našlo pár takových, kteří Elona za jeho chování zažalovali. A vyhráli.

Reklama
Za klamavé tweety musí Elon Musk opustit správní radu Tesly a k tomu zaplatit tučnou pokutu
i Zdroj: PCTuning.cz

Americká Komise pro kontrolu cenných papírů (SEC) rozhodla, že Elon Musk měl vědět, že „potenciální obchod je nejistý“, nebo jinými slovy řečeno, že by nemusel vyjít, a že by mohl někoho poškodit. Za toto chování mu Komise nařídila zaplatit pokutu v hodnotě 20 milionů dolarů (cca 440 milionů korun). Stejnou částku pak musí zaplatit také společnost Tesla, která podle Komise Elonovi v jeho chování nezabránila.

Další podmínkou je, že Elon Musk musí odstoupit z pozice člena správní rady společnosti a to na dobu minimálně tří let. Tesla do správní rady zároveň musí přijmout nezávislého člena, který bude na společnost dohlížet. 

Poslední docela pikantní podmínkou je, že Tesla do představenstva musí přijmout dva nové lidi, kteří budou Elona Muska kontrolovat a zajistí, aby se podobné vyjádření na Twitteru nebo kdekoliv jinde už neopakovaly.

Jelikož Elon Musk s Komisí pro kontrolu cenných papírů spolupracoval a k výroku neměl žádné námitky, spor byl vyřešen ještě předtím, než se vůbec dostal k soudu. Krátce po uveřejnění verdiktu se hodnota akcií Tesly propadla o téměř 14%.

Na těchto stránkách si můžete přečíst verdikt v původním znění.

Za klamavé tweety musí Elon Musk opustit správní radu Tesly a k tomu zaplatit tučnou pokutu
i Zdroj: PCTuning.cz

Tweet o odkoupení akcií Tesly není jediný průšvih, kterého se Elon Musk v poslední době dopustil. Celkem nedávno obvinil jednoho ze záchranářů thajských chlapců za to, že je pedofil. A pár dní na to v přímém televizním přenosu zase kouřil marihuanu. Ani tyto kontroverze Tesle na jménu moc nepřidaly.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama