zakladni-desky-asus-x399-pro-procesory-amd-threadripper-predstaveny
Novinka Základní desky Asus X399 pro procesory AMD Threadripper představeny

Základní desky Asus X399 pro procesory AMD Threadripper představeny

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 8. 2017 17:00

Asus představil základní desky postavené na platformě AMD X399, která je určena pro procesory Ryzen Threadripper s až 16 jádry a 32 vlákny. Portfolio zahrnuje modely navržené pro uživatele vyžadující vysoký výkon, herní nadšence a prosumery (professional & consumer).

Reklama

Všechny základní desky X399 disponují rozsáhlými možnostmi přetaktování a chlazení, které jsou k dispozici jak v rozhraní UEFI, tak v softwarové výbavě. Základ tvoří funkce 5-way Optimization, která inteligentně přetaktuje systém a vyladí chlazení na základě individuálních vlastností sledovaných komponent.

Procesorům, jako je Threadripper, nejlépe vyhovuje kapalné chlazení a základní desky X399 jsou k tomu uzpůsobeny. Dle výrobce nabízejí vyhrazené headery pro čerpadla a chladiče typu „all-in-one", takže jejich instalace je snadná a rychlá. Zmiňovány jsou také headery pro senzory průtoku a teploty chladicí kapaliny. Deska Zenith Extreme navíc nabízí konsolidovaný konektor pro vlastní monoblok. Inteligentní technologie FanXpert pak dokáže přizpůsobovat rychlost jednotlivých ventilátorů na základě aktuálních dat připojených senzorů, včetně teploty GPU na kompatibilních grafických kartách.

Všechny desky X399 podporují připojení tří grafických karet v zapojení SLI a CrossFireX. Model Zenith Extreme může dokonce využít i čtvrtou kartu pro extrémní posouvání možností a další navyšování výpočetního grafického výkonu. Novinky disponují i technologií SafeSlot – zesíleným slotem pro grafické karty, který chrání jejich konstrukci před prověšením kvůli hmotnosti GPU.

Základní desky Asus X399 pro procesory AMD Threadripper představeny
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro připojení externích zařízení slouží porty USB 3.1 Gen 2 10 Gb/s - typu A, typu C přímo na čelním panelu. Samozřejmostí gigabitových síťových připojení jsou řadiče Intel. Základní deska ROG Zenith Extreme však posouvá konektivitu ještě dál. Přichází nejen s 10Gb/s (10G) ethernetovou kartou, ale také s WiFi modulem 802.11ad.

Asus X399 přináší vylepšení i v oblasti audia, včetně kodeků řady Realtek S1220 v kombinaci se zesilovačem a prémiovými komponenty. ROG Zenith Extreme jde opět o krok dál s ESS Sabre 9018Q2C DAC a nabízí kvalitu zvuku, která konkuruje i vybraným samostatným zvukovým kartám. Desky ROG disponují speciálními softwarovými sadami Sonic Studio III a Sonic Radar III, stejně jako podporou funkce Sonic Studio Link, která umožňuje virtuální prostorový zvuk a další efekty ve spojení s headsety HTC Vive nebo Oculus Rift VR.

Model Prime X399-A se bude v Česku a na Slovensku prodávat za 8 399 Kč. ROG Zenith Extreme je již v prodeji za 15 199 Kč.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama