Zdravotní problémy při nošení Apple Vision Pro? Američtí vědci varují
i Zdroj: Apple Inc.
Novinka Zdravotní problémy při nošení Apple Vision Pro? Američtí vědci varují

Zdravotní problémy při nošení Apple Vision Pro? Američtí vědci varují

David Švrček

David Švrček

25. 2. 2024 14:35 3

Obrovský boom zaznamenaly nově představené brýle s rozšířenou realitou Apple Vision Pro. Apple jej propaguje jako doplněk každodenního života. Je však jejich nošení zdraví nezávadné?

Reklama

Brýle s rozšířenou realitou Apple Vision Pro při svém uvedení bavily svět a sociální sítě. Viděli jsme fotky a videa, jak lidé tento headset využívají na veřejnosti a vše vypadalo poněkud legračně. Samotné brýle nejsou vůbec levnou “hračkou”, zaplatíme za ně neuvěřitelných 3 499 amerických dolarů v základní verzi, tedy skoro 82 000 Kč. Apple tento produkt propaguje jako něco, co Vám má nahradit každodenní používání iPhonu, Macu a jiných zařízení a pracovat a žít v jednom, multifunkčním zařízení. 

Podle amerických vědců z Scientific American se však nejedná o produkt, který je určen ke každodennímu nošení. Používání headstetu může mít negativní dopad na lidské zdraví, a to jak fyzické, tak psychické. Vědci uvádí, že zákazníci kteří zařízení používají mohou mít problémy se socializací a navazováním kontaktů v reálném světě, “mimo displeje”. Uživatelé tak mohou trpět stavy úzkostí nebo deprese, boji s tím nenapomáhá ani funkce EyeSight, která na vnější displeje headstetu promítá oči uživatele a vše by tak mělo působit tak,  že se Vám uživatel dívá do očí. Funkce je spíše ale strašidelná a nekvalitní.

Apple Vision Pro
i Zdroj: Apple Inc.
Apple Vision Pro

Dalším problémem je fyzické zdraví a nezvratné poškození očí. Displeje sice mají vysoké rozlišení, ale ne tak vysoké, jako má lidské oko. Mohou tedy vznikat problémy s dezorientací a špatnou zrakovou korekcí. Headset je navíc těžký, takž způsobuje únavu nejen vašim očím, ale také krční páteři. Zkrátka a jednoduše, buďme obezřetní vůči tomu, co nosíme a používáme. Uvidíme také, jak se k těmto problémům postaví Apple a zda je bude nějakým způsobem řešit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama