Zemřel Gordon Moore, ale jeho Moorův zákon zatím žije dále...
i Zdroj: Intel Free Press
Novinka Zemřel Gordon Moore, ale jeho Moorův zákon zatím žije dále...

Zemřel Gordon Moore, ale jeho Moorův zákon zatím žije dále...

Václav Vlček

Václav Vlček

26. 3. 2023 21:19 3

Jedna z legend počítačového průmyslu, pamětník raných počátků křemíkové revoluce a zakladatel společnosti Intel odešel. R.I.P.

Reklama

Gordon Moore byl americký inženýr a podnikatel, který se narodil 3. ledna 1929 v kalifornském městě San Francisco. Je nejvíce známý jako spoluzakladatel společnosti Intel a autor tzv. "Mooreova zákona", který předpovídal, že počet tranzistorů na integrovaných obvodech se bude zdvojovat každé dva roky.

Mooreova kariéra začala v oblasti elektrotechniky, kde pracoval pro společnosti jako Caltech, Johns Hopkins Applied Physics Laboratory a Fairchild Semiconductor. V roce 1968 založil společnost Intel společně s Robertem Noycem, kde se zaměřil na výrobu mikroprocesorů pro počítače.

Moorův zákon se stal klíčovým faktorem pro růst a rozvoj IT průmyslu po celém světě. Díky tomuto zákonu se staly počítače stále menší, rychlejší a výkonnější. V průběhu let se ukázalo, že tento zákon je stabilní a předvídatelný trend vývoje technologie.

Gordon Moore zemřel 12. března 2023 ve svých 93 letech v Kalifornii. Jeho přínos v oblasti technologií a inovací bude však zapsán v historii jako klíčový faktor pro růst a rozvoj IT průmyslu.

Moorův zákon dnes stále platí, ale narazil na své limity, protože se blíží k limitům fyzikálních vlastností materiálů, z nichž jsou tranzistory vyráběny. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama