16 GB RAM jako minimum, oznámil Microsoft výrobcům notebooků
i Zdroj: depositphotos, realinemedia
Novinka 16 GB RAM jako minimum, oznámil Microsoft výrobcům notebooků

16 GB RAM jako minimum, oznámil Microsoft výrobcům notebooků

David Jiránek

David Jiránek

19. 1. 2024 13:00 10

Nástup umělé inteligence by mohl zákazníkům, kteří o tuto technologii nemají zájem, vylepšit požitek z notebooků. Microsoft totiž bude vyžadovat větší kapacitu RAM u strojů s AI.

Reklama

Umělá inteligence je relativně náročná na provoz. Své o tom ví provozovatelé služeb, kteří nestačí vylepšovat výkon a kapacitu serverů. Do hardwaru se zase přidávají neurální výpočetní jednotky, abyste měli odpověď se shrnutím slohovky o pár sekund dříve. Posilněný hardware o NPU a podobné ale obyčejnou práci moc nezlepší. Navýšení RAM by naopak mohlo.

Microsoft se nechal slyšet, že všechny AI počítače budou muset disponovat 16 GB RAM. To se týká zejména notebooků, kde se často startuje na 8 GB. Taková kapacita je tak na 2 okna v Google Chromu. Vzhledem k tomu, že výrobci dávají AI do maximálního počtu strojů, by se požadavek na 16 GB RAM mohl rychle rozšířit.

16 GB RAM jako minimum, oznámil Microsoft výrobcům notebooků
i Zdroj: depositphotos, gudella

Samozřejmě potřeba větší kapacity paměti bude mít větší důsledky na trhu a u dodavatelů. Obecně by se měla poptávka po paměťových čipech zvýšit, což se může odrazit v ceně i dostupnosti od komponent až po koncová zařízení.

Microsoft také zmiňuje nutnost dosáhnout výkonu aspoň 40 TOPS, což žádný z Meteor Lake čipů od Intelu (34 TOPS) ani od AMD (série 8040 má 39 TOPS) nesplňuje. Pouze Qualcomm s modelem Snapdragon X Elite nabízí 45 TOPS. Qualcomm by tak mohl mít na trhu z počátku výhodu.

Splnění požadavků na RAM a výkon znamená, že Microsoft stroji dá nálepku “Windows AI Ultrabook”.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama