Alienware představuje novou Auroru R16 s kompaktnější skříní a lepším chlazením
i Zdroj: Alienware
Novinka Alienware představuje novou Auroru R16 s kompaktnější skříní a lepším chlazením

Alienware představuje novou Auroru R16 s kompaktnější skříní a lepším chlazením

David Jiránek

David Jiránek

3. 8. 2023 08:00

Desktopy od Alienware si projdou velkou změnou. Herní stroje s hlavou mimozemšťana budou totiž kompaktnější a obsáhnou nové komponenty. Výrobce se zaměřil i na chlazení nebo rychlé síťové připojení.

Reklama

Nová generace počítačů Aurora A16 přichází zejména s novou skříní. Alienware přechází z konceptu nakloněné skříně na jednodušší funkční design, který nabídne stejné interní rozměry při 40% zmenšení exteriéru. Výsledkem je počítač, do kterého vměstnáte identické komponenty, avšak zabere vám na stole mnohem méně místa. Konkrétně se interní objem zachoval na 25,2 litrech, avšak rozměry klesly na 458 × 192 × 418 mm. Design pak přebírá prvky z linie Legend 3, jejíž debut jsme mohli spatřit na letošním veletrhu CES 2023 u notebooků.

Porovnání minulé a nové generace počítačů Alienware Aurora
i Zdroj: Alienware
Porovnání minulé a nové generace počítačů Alienware Aurora

Chlazení si rovněž prošlo úpravou. Díky optimalizaci proudění vzduchu by měla Aurora R16 být až o 20 % tišší než předchůdce. Zároveň při identické zátěži klesly teploty o 10 % u CPU a 6 % u GPU. Na snížených teplotách se podílí velký otvor přivádějící chladný vzduch do šasi. Ten je zvýrazněn RGB podsvícením a Alienware tuto část nazývá jako Stadium Loop. Zároveň jde spolu s prosklenou bočnicí o centrální designový prvek počítače.

Dell se zaměřil i na životní prostředí. Počítač je z 57 % složen z recyklovaných plastů, což je nejvyšší podíl u desktopů od tohoto výrobce. Zároveň bylo použito minimálně 11 % recyklované oceli a balení je z 97,2 % recyklované a obnovitelné.

Aktualizací samozřejmě prošly komponenty. Konkrétně lze vybírat z 12. a 13. generace Intel Core procesorů a grafik série RTX 40 od Nvidie. Všechny počítače Aurora R13 nabídnou 2,5Gb ethernet a WiFi 6 až 6E. Nechybí DDR5 RAM s rychlostí od 5200 MT/s s kapacitou 16 až 64 GB. O úložiště se starají až 2 NVMe SSD s kapacitou až 8 TB. Do skříně lze vložit i 3,5palcový HDD. Napájení obstará zdroj s certifikací 80 Plus Platinum o výkonu 500 až 1000 W v závislosti na konfiguraci.

Za model s Core i7 13700 F a RTX 4070, 16 GB RAM, průhlednou bočnicí a 1000W PSU dáte 1749 dolarů, v přímém přepočtu lehce přes 38 tisíc korun. Prodej odstartuje 3. srpna.

Aktualizací si projde také software Alienware Command Center. Ten ve verzi 6.0 nabídne nové prostředí, rychlé přepínání profilů, témat, světel, marka a audia.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama