amd-pripravuje-28-nm-gpu-tonga-jako-konkurenci-pro-gm107-maxwell
Novinka AMD připravuje 28 nm GPU "Tonga" jako konkurenci pro GM107 "Maxwell"

AMD připravuje 28 nm GPU "Tonga" jako konkurenci pro GM107 "Maxwell"

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

19. 5. 2014 12:00 2

AMD se podle serveru VideoCardz chystá odpovědět na energeticky úsporné 28nm GPU GM107 architektury "Maxwell" pomocí svého vlastního 28nm mid-range GPU s kódovým označením "Tonga".

Reklama

Na chystaném čipu by měly být založeny grafické karty, které by se měly postavit proti konkurenčním GeForce GTX 750 Ti a GTX 750 od NVIDIA. GPU by mělo být pravděpodobně založeno na stejné architektuře jako GPU "Hawaii", tedy CoreNext 2.0. Karta by měla využívat nové funkce, jako je PowerTune, TrueAudio nebo Mantle. Kromě toho bychom se snad měli dočkat dokonce i konfigurace XDMA CrossFire. Nutno dodat, že nadcházející grafické karty s GPU "Tonga" by měly nabídnout maximálně 2 GB grafických pamětí. 

AMD připravuje 28 nm GPU "Tonga" jako konkurenci pro GM107 "Maxwell"
i Zdroj: PCTuning.cz

Další teorií, nad níž se spekuluje, je, že čip "Tonga" by mohl být nástupcem "Tahiti Pro" s větší energetickou účinností, tedy nižší spotřebou, čímž by se mohl stát konkurentem dokonce pro GK104. Tím by se grafická karta, založená na tomto čipu, mohla stát konkurentem pro grafickou kartu GeForce GTX 760. Čip by mohl nabídnout podobné funkce jako "Tahiti", ale s užší paměťovou sběrnicí a vyššími frekvencemi

AMD připravuje 28 nm GPU "Tonga" jako konkurenci pro GM107 "Maxwell"
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud je tato teorie správná, mohli bychom se dočkat zajímavé alternativy ke GPU "Curacao XT" s lepší energetickou účinností a menším počtem tranzistorů a paměťových čipů. Tudíž by se mohlo jednat o výrazně levnější kartu.

Jedná se ale stále o spekulace a na oficiální informace si patrně budeme muset počkat až do veletrhu Computex 2014. Tak či onak se zdá, že si AMD na léto chystá několik zajímavých novinek

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama