Test AMD Ryzen 9 9950X: nejvýkonnější procesor s architekturou Zen 5
i Zdroj: AMD
Procesory, Paměti, Desky Recenze Test AMD Ryzen 9 9950X: nejvýkonnější procesor s architekturou Zen 5

Test AMD Ryzen 9 9950X: nejvýkonnější procesor s architekturou Zen 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

219

Seznam kapitol

1. Proč AMD vyměnilo výkon za nižší spotřebu 2. Procesory architektury Zen 5 3. Testovací sestava 4. AMD Ryzen 9 9950X 5. Výkon ve Windows 11 24H2 6. Aplikační výkon
7. Herní výkon - 1080p 8. Spotřeba a teplota procesorů 9. Výkon s různou hodnotou TDP (PPT) 10. Maximální výkon s PBO+ 11. Přetaktování Ryzen 9 9950X 12. Závěr

AMD uvedlo 14. srpna na trh dva nejvyšší modely generace Zen 5. Od uvedení je také můžete pořídit v obchodech. V našem testu AMD Ryzen 9 9950X se podíváme na tento vlajkový model nové generace, který jediný přináší výraznější nárůst výkonu.

Reklama

První vlna Ryzenů 9000 je na trhu už několik týdnů. AMD nejprve uvedlo dva levnější čipy, přišly na trh na začátku měsíce, dva dražší (včetně vlajkové lodi Ryzen 9 9950X) v polovině měsíce. Takže v tuto chvíli už všichni víme, jak dopadly z mnoha desítek recenzí všude po světě.

Původně jsem chtěl otestoval dva modely, první Ryzen 7 9700X a poté i Ryzen 9 9950X. Když jsem ale viděl první recenze Ryzenu 7 9700X, objednávku z Alzy jsem zrušil. Testovat levnější model nemá absolutně cenu, nepřináší vůbec nic. Nulový nárůst výkonu, hlavně ve hrách. A v desktopu nikoho neohromí příkon snížený o 20 W, jelikož to nikoho v těchto intencích nezajímá.

Jel jsem tedy raději k moři, a test nejvyššího modelu máte až s mírným zpožděním jednoho nebo dvou týdnů. To jen k tomu, proč je test později, než byste čekali (a ptali se v komentářích).

Test AMD Ryzen 9 9950X: nejvýkonnější procesor s architekturou Zen 5
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon versus spotřeba

Na toto téma se už po prvních recenzích spustila velká diskuse na všech webech a kanálech. Na první pohled bylo totiž jasné, že snížení spotřeby procesorů má hlavně u modelu Ryzen 7 9700X drastický dopad na výkon. Téměř ve všech testech napříč recenzemi z celého světa je stejně rychlý nebo i pomalejší než Ryzen 7 7700X. Ukazuje se, že snížení spotřeby zkrátka trh nezajímá, ten naopak čekal znatelnější nárůst výkonu. Je zajímavé, že i když v jednovláknovém výkonu nemají Ryzeny 9000 konkurenci, neprojevilo se to významně na herním výkonu. Čtenáři zkrátka byli zklamaní, mnozí spílali AMD za vylhané grafy z prezentací, protože slibovaný nárůst výkonu z grafů se nedostavil.

Pokud jste se ale nad touto situací zamysleli, těžko jste hledali důvod, proč to AMD udělalo. Já jsem si nejprve myslel, že nová architektura nezvládá takové frekvence jako Zen 4 anebo vyšší hustota tranzistorů nejde uchladit. Tak to ale zřejmě není.

Ukazuje se totiž, že Ryzen 7 9700X s vyšším TDP by byl asi o 15 procent výkonnější a stále celkem chladný procesor. Také AMD v prezentaci slibuje o 7 stupňů nižší teploty při stejném TDP. Proč tedy nové čipy neuvedli se stejným TDP? Z technického hlediska asi problém nebude. Jde jen o přípravu na Arrow Lake od Intelu a nebo zkoušku, co si ještě mohou v AMD vůči peněženkám svých fanoušků dovolit.

AMD si zřejmě v případě Ryzen 7 9700X šetří munici v podobě modelu Ryzen 7 9800X, který by díky zvýšení TDP mohl být lusknutím prstu o 15 procent výkonnější. Objevují se také hlasy, že AMD mělo oba dva první procesory uvést bez X. Jako v minulosti, úsporné verze. To by ale nedávalo smysl cenou už vůbec, museli by jít pod cenu Ryzenů 7000. A to je nesmysl. Nebo bude vše jinak?

Leklo se AMD výsledků testů?

Na závěr komentáře k této kauze, je nutné říci, že AMD možná chystá kontroverzní krok. Jde sice o neověřenou zprávu, ale AMD prý zvažuje TDP u prvních dvou modelů zvýšit. Má se tak stát updatem BIOSu a mikrokódu v dalším AGESA.

Osobně si nemyslím, že je to dobrý nápad. Zákazník sice dostane o nějaké procento vyšší multivláknový výkon, ale ztratí výhodu úspornějšího procesoru. Možná je ale víc těch, kdo chtějí vyšší výkon a spotřeba je nezajímá (v desktopu je to logické). Extrémně slabé prodeje možná AMD vyděsily a zkoušejí to nějak napravit. Jak to dopadne, uvidíme brzy. Bude pak AMD chtít procesory přetestovat? To je otázka.

Já bych se v pozici AMD s daným výkonem už smířil, časem se Ryzeny 7000 vyprodají a prodeje Ryzenů 9000 půjdou nahoru. Na závěr ještě zamyšlení nad procesory Zen 5 ve verzi X3D. Dle výsledků dosavadních testů možná ani nemá cenu takový čip v této generaci dělat, jelikož maximálně dožene Ryzeny 7000 ve verzi X3D. To ale ukáže až čas.

Update Windows 11

Otálení s testem bývá někdy i k něčemu dobré. Než nám Alza doručila procesor, uběhlo dost času, aby se na svět dostal i oficiální článek přímo od AMD. Ten uznává, že výsledky v recenzích a prezentaci AMD vyznívají dost v neprospěch prezentace AMD. Zároveň nám ale AMD slibuje, že v updatu Windows 11 24H2, který by měl dorazit v následujících měsících, se herní výkon zvýší i o víc než deset procent (dle hry). V tuto chvíli lze tuto verzi Windows 11 získat jen v omezeném režimu programu „insider“. Já jsem to pro vás otestoval a tuto verzi Windows 11 stáhl. PS. není to poprvé, kdy nám AMD slibuje nárůsty s updatem Windows, vzpomeňme na Bulldozer.

Test AMD Ryzen 9 9950X: nejvýkonnější procesor s architekturou Zen 5
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama