amd-vs-intel-vecne-tema
Hardware Článek AMD vs. Intel: Věčné téma

AMD vs. Intel: Věčné téma | Kapitola 6

Dudek Jan

Dudek Jan

2. 4. 2004 00:00 197

Seznam kapitol

1. Malý výlet do historie 2. Pokračování ... 3. Současná situace 4. Hospodaření AMD za posledních 5 let 5. Hospodaření Intelu za posledních 5 let 6. AMD vs. Intel v ČR

AMD vs. Intel je provařené téma, ale u čtenářů patří mezi nejpopulárnější, proto také o něm rádi píšeme. I já jsem opět dostal chuť napsat o tomto věčném tématu se zaručeným flamewarem. Co vám můžu nabídnout, aby to nebylo už stokrát omílané klišé? Zkusil jsem napsal absolutně nezaujatý článek s informacemi, které možná jinde nenajdete. Dovolil jsme si malý výlet do historie, zhodnocení současnosti, blízké budoucnosti a připojil jsem pár grafů. Přeji příjemné počteníčko ...

Reklama

Rád bych se vyjádřil o poměrech AMD a Intel v České republice, protože toto téma se ve článcích příliš neobjevuje. Podíl AMD v ČR není přesně vyčíslitelný, ale je znatelně vyšší než celosvětový podíl. Češi si prostě dražší procesor od Intelu nedovolí, byť i tady (i když méně) se slyší na značku Intel a vysoký počet MHz. AMD vede hlavně mezi tzv. garážisty (ti kteří své počítače staví sami). Tedy zejména mezi těmi lidmi, které to baví s vyznají se v tom. Ono když se na to opravdu koukáte z hlediska poměr cena/výkon, tak AMD je jasně lepší než Intel. Přeci jen Athlon XP 2500+ Barton za cenu hluboko pod 3000 Kč s DPH je skvělá koupě.

AMD vs. Intel: Věčné téma
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD v ČR ročně zhruba prodá asi 300 000 desktopových procesorů (jedná se o hrubý odhad založených na starších údajích AMD) a určité, ale nepříliš velké, množství notebookových a serverových CPU (počet neodkáži odhadnout, pravděpodobně půjde o desetitisíce). Za rok 2003 se v ČR se prodalo celkově 300 tisíc počítačů včetně serverů a 114 tisíc notebooků. K tomu ještě bylo "garážově" postaveno či upgradováno těžko odhadnutelné množství počítačů (od desetitisíců po statisíce). Pokud vezmeme v potaz oficiální statistiky společností zabývající se měřením podílů trhu, tak AMD má oficiálně v ČR za rok 2003 asi 30 %. Přesto neoficiální odhady můžou být vyšší (díky šedým dovozním kanálům) - od 30 až do 50 %. Já osobně bych se klonil asi k 40 - 45 %, ale není to nic jiného než odhad, který nemá základ v přesných číslech.

K dobrým výsledkům AMD v ČR také pomáhá dobré zastoupení, které se snaží dělat věci jinak než Intel. Snaží se prosadit tam, kde mohou mít procesory AMD největší úspěch - u hráčů. AMD v posledních letech masivně sponzoruje většinu mistrovství v počítačových hrách. Přesto se AMD nedaří ve velkém proniknout do hotových počítačů (made in czech). Intel má své kanály a dotační programy, které jsou přeci jen pro výrobce počítačů výhodnější (největší podporovatelé Intelu v ČR jsou ATComputers/Autocont, Libra Electronics a částečně ProCA). Také program "Intel Inside" má u široké veřejnosti poměrně živou odezvu. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama