aplikace-do-mobilu-instaluje-9-cechu-z-10-odbornici-varuji-pred-udelovanim-opravneni
Novinka Aplikace do mobilu instaluje 9 Čechů z 10, odborníci varují před udělováním oprávnění

Aplikace do mobilu instaluje 9 Čechů z 10, odborníci varují před udělováním oprávnění

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 12. 2019 11:45 3

S nárůstem počtu uživatelů chytrých telefonů se zvyšuje i množství aplikací, které si Češi sami stahují a instalují. Aplikace do chytrých telefonů si podle průzkumu Digitální pevnosti instaluje 89 % Čechů, častěji jsou to muži a mladí lidé. Experti na kyberbezpečnost upozorňují, že lidé by při instalaci měli věnovat pozornost oprávněním, které aplikace vyžadují.

Reklama

Mobilní aplikace si instaluje devět Čechů z deseti, 56 % Čechů si ročně nainstaluje méně než deset aplikací, 32 % Čechů více než deset. Vyplývá to z listopadového průzkumu vzdělávacího projektu Digitální pevnost, kterého se zúčastnilo 1 050 respondentů. Aplikace častěji instalují muži, mladí lidé a vysokoškolsky vzdělaní Češi. Dvě třetiny (68 %) respondentů v průzkumu uvedly, že jim instalace aplikace od vyhledání až po spuštění trvá méně než 5 minut.

„Uživatelé často aplikace vybírají pod časovým tlakem, potřebují rychle získat nějaký nástroj a vyberou si první aplikaci, kterou najdou. Pak automaticky odklikají všechna povolení a oprávnění, která si aplikace vyžádá, a tím mohou podvodníkům otevřít cestu k citlivému obsahu,” varuje Miloslav Lujka, expert na kyberbezpečnost z projektu Digitální pevnost. Všechna oprávnění aplikacím většinou udělí 59 % Čechů, častěji to dělají muži a lidé s nižším vzděláním. „Doporučuji přemýšlet nad tím, proč aplikace povolení vyžaduje. Pokud si někdo potřebuje nainstalovat například svítilnu, není důvod, aby získala přístup k mikrofonu, kameře, kontaktům nebo úložišti fotek. Pokud to aplikace vyžaduje, je lepší vyhledat nějakou jinou,“ doplňuje Lujka.

Aplikace do mobilu instaluje 9 Čechů z 10, odborníci varují před udělováním oprávnění
i Zdroj: PCTuning.cz

Češi se při výběru aplikací nejčastěji řídí recenzemi od uživatelů (34 %) a podle doporučení od známých (27 %). Pro 17 % Čechů je hlavním kritériem výběru aplikace cena a 7 % se orientuje podle počtu stažení. „U aplikací, které mají stovky dobrých recenzí a statisíce nebo miliony stažení, je riziko určitě menší. Ale už jsme zaznamenali bezpečnostní chyby i u celosvětově populárního WhatsAppu, takže žádná aplikace není zaručeně bezpečná,“ říká Lujka a dodává, že nebezpečí představují aktualizace, které mohou změnit chování aplikace z neškodného na rizikové.

Z průzkumu také vyplynulo, že každý čtvrtý Čech nechává v mobilu nainstalované i aplikace, které už nepoužívá. Odborníci doporučují staré aplikace odinstalovat, aby se dále neaktualizovaly a přišly o všechny přístupy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama