Apple čelí obvinění z používání videí z YouTube pro trénink AI bez povolení
i Zdroj: Carles Rabada | Unsplash
Novinka Apple čelí obvinění z používání videí z YouTube pro trénink AI bez povolení

Apple čelí obvinění z používání videí z YouTube pro trénink AI bez povolení

David Švrček

David Švrček

11

Nedávné vyšetřování ukazuje, že Apple použil videa z YouTube bez svolení tvůrců pro trénink svých AI modelů, včetně videí známých youtuberů.

Reklama

Apple čelí kritice za neoprávněné používání videí z YouTube k trénování svých modelů umělé inteligence. Zprávy ukazují, že Apple se připojil k dalším technologickým gigantům, jako jsou OpenAI, Meta a Google, které byly dříve obviněny z užití videí za účelem tréninku AI modelů bez souhlasu tvůrců. 

Podle zprávy od Wired byla videa stáhnuta třetími stranami a následně použita k trénování modelů velkých jazykových modelů (LLM). Tato praxe zahrnovala více než 170 000 videí, včetně obsahu od známých youtuberů jako MKBHD, Jimmy Kimmel, PewDiePie a MrBeast. Vyšetřování také odhalilo, že byly použity i titulky z těchto videí, což je v rozporu s pravidly YouTube pro nezávislé aplikace a automatizovaný přístup k jejich obsahu.

Apple Intelligence
i Zdroj: Apple
Apple Intelligence

Proof News dále zjistilo, že některé z nejvýznamnějších společností v oblasti AI, včetně Apple, Anthropic, Nvidia a Salesforce, využívaly materiál z tisíců videí na YouTube k tréninku svých modelů. Apple údajně používal datový soubor třetí strany, známý jako Pile, k trénování svého modelu OpenELM, který byl spuštěn v dubnu. Kompilace dat, která měla být podle Applu původně určena pro akademické a vzdělávací účely, byla zneužita k trénování komerčních AI. Apple dosud na tyto obavy nereagoval, což jen přispívá k nejistotě a kritice kolem tohoto problému.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama