apple-ziskal-patent-na-ovladani-kapacitniho-displeje
Apple Novinka Apple získal patent na ovládání kapacitního displeje

Apple získal patent na ovládání kapacitního displeje

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

28. 6. 2011 11:00 39

Bez pohybových gest si dotykové displeje neumíme představit. Nyní má na některé z nich patent právě kalifornský gigant a konkurenci mohou nastat krušné časy.

Reklama

Zní to až neuvěřitelně, že by se něco tak samozřejmého, jako je ovládání gesty mělo stát duševním vlastnictvím nějaké společnosti, která by z něj těžila nemalý finanční zisk. Gesta se využívají u většiny současných mobilních zařízení s kapacitním displejem a bez nich si pomalu ani nelze představit konkurenceschopný smartphone. Přesto se nyní v Apple mohou smát, patent totiž patří právě společnosti s logem nakousnutého jablka.

Apple získal patent na ovládání kapacitního displeje
i Zdroj: PCTuning.cz

Ostatní společnosti mají nemalý problém, neboť tento patent zahrnuje i ostatní dotyková zařízení. Výrobci tabletů, smartphonů a přenosných multimediálních přehrávačů, kteří u svých výrobků využívají kapacitní displej a ovládání gesty, teď s napětím čekají na rozhodnutí Applu. Ten má na výběr dvě možnosti, buďto se pokusí soudní cestou zakázat prodej podobných zařízení, nebo bude požadovat licenční poplatky a slušně si „namastí kapsu“.

Apple získal patent na ovládání kapacitního displeje
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejpravděpodobnějším scénářem je tedy vybírání poplatků za využití technologie, neboť s pokusem o zákaz prodeje by Apple nemusel uspět a naopak by se mohl dostat do problémů jakožto monopol. Na podobném modelu se dají vydělat obrovské peníze a Apple by nebyl první ani poslední, viz nedávná novinka: „Microsoft má zisk z telefonů s Androidem, vydělává tak miliardy“. Uvidíme, jak se kalifornský gigant rozhodne a co s tím udělá početná konkurence, o vleklé právní spory však nepochybně nebude nouze.

Zdroj: Redmond Pie

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama