asus-radeon-hd-5970-rog-amd-zbroji-na-fermi
Novinka Asus Radeon HD 5970 ROG - AMD zbrojí na Fermi

Asus Radeon HD 5970 ROG - AMD zbrojí na Fermi

Mirek Kočí

Mirek Kočí

25. 2. 2010 12:37 38

Ještě před příchodem nových grafik od nVidie chystá AMD protiúder. Tím je nereferenční Radeon HD 5970 ROG od Asus.

Reklama

Před malým okamžikem obletěla svět zpráva, že společnost Asus pracuje na nereferenčním Radeonu HD 5970. Karta HD 5970 ROG využívá osm masivních heat-pipe trubiček a dvou pozlacených pasivů. S dimenzovaným chlazením nebyl pro výrobce problém navýšit v základu frekvence - jádro tiká na 850 MHz (725 MHz), paměti pracují na rovných 1200 MHz. V tabulce níže jste mimo zvednutých taktů určitě zaregistrovali oproti základní kartě dvojnásobnou kapacitu framebufferu. Radeonu HD 5970 ROG je vybaven rovnými 4GB.

Asus Radeon HD 5970 ROG - AMD zbrojí na Fermi
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Radeon HD 5970 ROG - AMD zbrojí na Fermi
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Podle dosud jediného proběhnuvšího testu v 3DMark Vantage (nastavení eXtreme) je nárůst výkonu oproti základní verzi 28,2%. To není špatné, vymakané chlazení má pochopitelně také za následek lepší provozní vlastnosti. Hlučnost tak poklesla při ventilátoru běžícím na 4200 ot./min. na 37 dBA (44,5 dBA). Bližší informace se dozvíme zanedlouho, každopádně už nyní si dovolím tvrdit, že nepůjde o levnou záležitost.

Nabízí se tak paralela s grafikou ASUS Mars, která se stala terčem kritiky pro značně vysokou cenu a tak jsem zvědavý, jak se k tomu nyní, když se karta obrátila její hlasití kritici postaví. Smyslem tohoto produktu je tak jediné, udržet AMD první první příčku na poli herních grafik. V kontextu probíhajících událostí tak vzaly za své dřívější odhady některých „odborníků“ o nízkém výkonu nadcházejících karet nVidie založených na Fermi. Tomu nyní bláhově věří jen málokdo ... 

Zdroj: EXPReview

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama