ASUS Rog Ally RC71L: Výkonem našlapaný PC handheld, který jde po Steam Decku
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Recenze ASUS Rog Ally RC71L: Výkonem našlapaný PC handheld, který jde po Steam Decku

ASUS Rog Ally RC71L: Výkonem našlapaný PC handheld, který jde po Steam Decku

Jan Preclík

Jan Preclík

13. 6. 2023 08:00 56

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Parametry 3. Unboxing 4. Software
5. Benchmarky – Cinebench, 3D Mark, Cyberpunk 6. Benchmarky – Red Dead Redemption 2, Diablo IV 7. Závěr

Fandové Asusu, mějte se na pozoru! Dnes najdete na stránkách e-shopů snad jedinou herní serepetičku, kterou Asus ve svém portfoliu dosud neměl. Nebezpečný vyzyvatel průkopnického handheldu od Valve jde totiž do prodeje. Asus ROG Ally, nová počítačová konzole do ruky, je odpovědí na konkurenční Steam Deck. ROG Ally přichází a má veliký potenciál zadupat svého staršího soupeře do země.

Reklama

Roky 2022 a 2023 se do historie herního světa jednoznačně zapíšou průkopnickými handheldy, na kterých si konečně hráči mohou vychutnat počítačové hry. A není se čemu divit. Vždyť po neúspěchu Playstation Vita od Sony kralovalo na trhu přenosných konzolí Nintendo se svým Switchem. Kromě úzké skupiny fanatiků Nintendo, kteří milují infantilní hříčky s fousatými instalatéry zachraňující nezletilé princezny před komickými monstry, neposkytoval Switch dostatečný výkon na to, aby rozjel současné hry v maximální kvalitě. Ať už po grafické, nebo po výkonnostní stránce to nebyla žádná slast, přední tituly tak potřebovaly nemalou dávku optimalizace. 

Když přišel Valve se svým Steam Deckem, srdce mnoha hráčů zajásala. Konečně si mohli na cestách dopřát hry jako například Cyberpunk a Far Cry 6, které dosahují na konzoli sice nepříliš uspokojivých, avšak dostačujících snímkových frekvencí v nepříliš oškubané kvalitě (tím myslím nižší nastavení). V tomto ohledu byl Valve se Steam OS super zařízení, na kterém s kompatibilními tituly nemusel hráč absolutně nic řešit. I první handheld v historii však má svá omezení vyplývající z linuxové distribuce operačního systému. A pokud nechcete řešit modování konzole a používat jí OOBE (out of the box experience), máte omezené možnosti. Kromě toho má i méně kvalitní displej s rozlišením 720p s nepříliš uspokojivou svítivostí 400 nitů a poměrně hlučné chlazení. 

Urvat si kus toho „trhu s Handheld PC” se rozhodli i další výrobci. Jedním z nich je i Asus, který tento měsíc oficiálně představil ASUS ROG Ally. 

ASUS Rog Ally RC71L: Výkonem našlapaný PC handheld, který jde po Steam Decku
i Zdroj: PCTuning.cz

Oproti Steam Decku má na první pohled dvě zásadní výhody. Jelikož je mladší, jeho hardware je našlapanější. Kromě toho se Asus rozhodl zařízení osadit displejem s rozližením Full HD. Přitom stojí prakticky stejně jako konkurenční konzole. Na první pohled více muziky, respektive výkonu, za stejné peníze. Pojďme si blíže představit, co se skrývá v útrobách bílého elegána, který jde dnes do prodeje. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama