ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB: Extrémní výkon a geniální ventilátory
i Zdroj: Asus
Skříně, zdroje, chladiče Recenze ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB: Extrémní výkon a geniální ventilátory

ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB: Extrémní výkon a geniální ventilátory

Z. Obermaier

Z. Obermaier

2. 11. 2023 09:30 51

Seznam kapitol

1. ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB 2. Specifikace a balení ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB 3. ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB v obrazech (Galerie) 4. Software ARMOURY CRATE 5. Výsledky měření na Intel Core (250 W, 350 W) 6. Závěr – Hodnocení

Testování chladičů AiO na procesory se stalo stále se opakující rutinou. Nic zásadně nového jsme už dlouho neviděli. To ale není případ novinky od Asusu. S opravdu brutálním výkonem, dostačujícím i na 350W procesory Intel, přichází naprosto geniální systém připojení ventilátorů.

Reklama

Jak říká perex, většina recenzí chladičů AiO několik let nazpět, sice ukazuje drobné rozdíly v teplotách, ale obvykle jsou výsledky „na jedno brdo“. Nic zásadního se už spoustu let v tomto odvětví nestalo. Občas vidíme lepší ventilátory, různé displeje na pumpách, nové verze pump a stále sofistikovanější efekty RGB. Z hlediska komfortu uživatele ale vodní chlazení nic zásadně nového nepřineslo. Proto jsem byl po letech opravdu nadšen z dnes testovaného chladiče. Asus ROG Ryujin III 360 ARGB nabízí něco, co jsem ještě neviděl… a je to bomba!

Chladiče Asus mají několik řad, v sérii ROG je to Ryuo a Ryujin, oba modely se letos dočkaly updatu na poslední technologie. Jde o třetí generaci chladičů. Na první pohled se může zdát, že jde o pouze nějaký malý upgrade, ale není to tak. Není tajemství, že 80 procent všech chladičů AiO vyrábí jako OEM společnost Asetek. V tomto oboru jde o stálici. Tentokrát tomu není jinak.

Vše je samozřejmě postaveno na 8. generaci pump Asetek, které už pomalu adoptovala většina výrobců. Kromě ASUS Ryuo jsme už měli v testu i chladič od MSI. Dnes testovaný model Ryujin je tedy třetí chladič na této platformě v testu na PCT.

ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB: Extrémní výkon a geniální ventilátory
i Zdroj: Asus

Základ chladiče je stejný jako u starších modelů řady ROG Ryujin (obdélníková pumpa s LCD). Radiátor je stejný i celková stavba chladiče. První novinkou jsou jiné ventilátory. Ty staré byly nahrazeny tiššími a nově s lepším podsvícením RGB a delší životností. Hlavní novinka je ale způsob jejich připojení k systému. Ventilátory se k sobě připojují magnety na bocích. To ale není všechno, to hlavní je jejich napájení skrze průchozí sběrnici. Už žádné tři kablíky motající se ve skříni, stačí jeden magnetický z jakékoliv strany a připojit. Tohle je nejlepší inovace AiO v jejich historii.

ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB: Extrémní výkon a geniální ventilátory
i Zdroj: PCTuning.cz

Další novinka je už zmíněná pumpa Asetek 8. generace. Ta má nově osazen 3fázový motor. Máme od ní čekat lepší průtok a nižší odpor. Zajímavou novinkou na webu výrobce, která stojí za pozornost je kompletní chlazení z hliníku, ovšem kromě styčné plochy pumpy s procesorem. Lepší je opět LCD, tentokrát s 60 Hz a 24b barvami. Nad pumpou je ještě ventilátor pro ofukování napájecích obvodů kolem procesoru.

ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB: Extrémní výkon a geniální ventilátory
i Zdroj: Asus

V této modelové řadě jsou na trhu dva chladiče dle velikosti radiátoru. Nejmenší je řešení se dvěma 120mm ventilátory. Nejvyšší model s označením 360 má 120mm ventilátory tři. Zvolit si můžete z bílé nebo černé barvy. Cena testovaného modelu ROG Ryujin III 360 ARGB v tuto chvíli začíná na opravdu vysokých 10400 korun. Velká většina běžných 360mm radiátorových AiO se prodává za méně než polovinu. Tohle je zkrátka highend i cenou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama