ASUS ROG Ryuo III 360 ARGB – Nejmodernější vodní kit AiO pro procesor
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze ASUS ROG Ryuo III 360 ARGB – Nejmodernější vodní kit AiO pro procesor

ASUS ROG Ryuo III 360 ARGB – Nejmodernější vodní kit AiO pro procesor

Z. Obermaier

Z. Obermaier

21. 4. 2023 11:00 30

Seznam kapitol

1. ASUS ROG Ryuo III 360 ARGB 2. Specifikace a balení ASUS ROG Ryuo III 360 ARGB 3. ASUS ROG Ryuo III 360 ARGB v obrazech (Galerie) 4. Testovací sestava a metodika
5. Software ARMOURY CRATE 6. Výsledky měření na Core i9 (200 W) 7. Výsledky měření na Core i9 (250 W) 8. Závěr – Hodnocení

I když se to nemusí zdát, ASUS už uvedl na trh víc než deset různých modelů AiO chladičů procesorů. Poslední model Ryuo III je vybavený novou pumpou 8. generace Asetek, novými ventilátory a velmi speciálním systémem zobrazení animací na pumpě. 

Reklama

Společnost Asus není primárně vnímána, jako výrobce chladičů všeho druhu. Osobně si pamatuji, když jsem před pár lety, testoval úplně první AiO set od Asus. Postupem času, se ale z Asus stal i výrobce chladičů (tedy výrobce úplně nikoliv). Za posledních několik let, totiž měli v nabídce víc než deset různých verzí AiO chladičů. Když jsem historii AiO produktů Asus aktuálně zkoumal, byl jsem celkem překvapen.

Chladiče mají několik řad, v sérii ROG je to Ryuo a Ryujin, ten druhý jmenovaný se zatím updatu na poslední technologie nedočkal, třetí generaci zastupuje model Ryuo. Na první pohled se může zdát, že jde o pouze nějaký malý upgrade, ale není to tak. Není tajemství, že 80 procent všech AiO chladičů vyrábí jako OEM společnost Asetek. V tomto oboru jde o stálici.

A jelikož Asetek vyvinul už 8. generaci svých pump, je jistě důležité tuto vyzkoušet. Asus je jeden z prvních výrobců, kteří OEM řešení 8. generace použili ve svém produktu, ale časem se objeví v chladičích dalších výrobců. Základ bude ale vždy stejný. Test pumpy s logem Asus tedy reprezentuje řadu dalších variant téhož s jiným logem.

ASUS ROG Ryuo III 360 ARGB – Nejmodernější vodní kit AiO pro procesor
i Zdroj: PCTuning.cz

Základ chladiče je stejný jako u starších modelů řady ROG Ryuo (kulatá pumpa). Radiátor je stejný, i celková stavba chladiče. První novinkou jsou jiné ventilátory. Ty staré byly nahrazeny tiššími a nově s lepším podsvícením RGB a delší životností. Jde o modely ROG Strix XF 120. Další novinka je už zmíněná pumpa Asetek 8. generace. Ta má nově osazen 3fázový motor (jde o klasický bezkartáčový motor na stejnosměrný proud, oproti jednofázovým motorům DC má ale více kotev spínaných ve třech fázích a tím pádem i plynulejší chod). Máme od něj čekat nižší odpor a lepší průtok. Zajímavou novinkou ne webu výrobce, která stojí za pozornost, je kompletní chlazení z hliníku, ovšem kromě styčné plochy pumpy s procesorem. Takže je to opět jen marketing.

ASUS ROG Ryuo III 360 ARGB – Nejmodernější vodní kit AiO pro procesor
i Zdroj: PCTuning.cz

V této modelové řadě jsou na trhu dva chladiče dle velikosti radiátoru. Nejmenší je řešení se dvěma 120mm ventilátory. Nejvyšší model s označením 360 má 120mm ventilátory tři. Zvolit si můžete z bílé nebo černé barvy. Cena testovaného modelu ROG Ryuo III 360 je v tuto chvíli opravdu vysokých 6999 Kč. Velká většina běžných 360 radiátorových AiO se prodává za polovic. ASUS si musí být kvalitou opravdu jistý, za tak odvážnou cenu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama