ASUS ROG Ryuo III 360 ARGB – Nejmodernější vodní kit AiO pro procesor
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze ASUS ROG Ryuo III 360 ARGB – Nejmodernější vodní kit AiO pro procesor

ASUS ROG Ryuo III 360 ARGB – Nejmodernější vodní kit AiO pro procesor | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

21. 4. 2023 11:00 30

Seznam kapitol

1. ASUS ROG Ryuo III 360 ARGB 2. Specifikace a balení ASUS ROG Ryuo III 360 ARGB 3. ASUS ROG Ryuo III 360 ARGB v obrazech (Galerie) 4. Testovací sestava a metodika
5. Software ARMOURY CRATE 6. Výsledky měření na Core i9 (200 W) 7. Výsledky měření na Core i9 (250 W) 8. Závěr – Hodnocení

I když se to nemusí zdát, ASUS už uvedl na trh víc než deset různých modelů AiO chladičů procesorů. Poslední model Ryuo III je vybavený novou pumpou 8. generace Asetek, novými ventilátory a velmi speciálním systémem zobrazení animací na pumpě. 

Reklama
ASUS ROG Ryuo III 360 ARGB – Nejmodernější vodní kit AiO pro procesor
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už bylo řečeno mnohokrát: Velká většina kvalitních AiO setů na trhu, bude podávat hodně podobné výsledky. Všechny moderní CPU mají problém s přehříváním uvnitř malé plochy křemíku, ani ten nejvýkonnější AiO na světě to z nich nedokáže dostat dost rychle. Nemá smysl tedy hodnotit teploty mezi chladiči, když se liší v řádu jednotek C°. Doba, kdy mezi chladiči byly velké rozdíly je pryč.

Předpokládám tedy, že kvalitní chladiče budou vždy podávat dobré výsledky. To samozřejmě platí i pro dnes testovaný Asus ROG Ryuo III 360 ARGB, jelikož je postaven na OEM platformě Asetek, jako většina všech AiO na trhu. Asus využil zajímavý koncept maticového displeje na pumpě. Nejde o klasické LCD nebo OLED, ale matici světelných diod ARGB. Osobně v tom nevidím problém, zobrazovat teplotu nebo jednoduché animace zvládne.

Výkon a hlučnost chladiče je perfektní, do 1400 otáček za minutu nebude rušit, což bohatě stačí i na 250 W odpadního tepla z procesoru. Správa osvětlení RGB ventilátorů a animací na pumpě je také špičková. Možnosti jsou obrovské. Co mne ale mrzí, je kompletní absence ovládání chladiče. Aplikace Armoury Crate neumí ani měnit otáčky ventilátoru, ani měnit průtok pumpou. Ono to je asi logické, jelikož chladič nemá žádný vlastní kontrolér, tedy jej musí ovládat deska.

Naštěstí Asus má ovládání ventilátorů softwarově dobře zvládnuté, aplikace fan Xpert umí ovládat oboje. Použil jsem tedy k regulaci tuto aplikaci, která vám nabízí tvorbu profilů a detailní ladění.

K výkonu a hlučnosti nemám žádnou výtku, ladění otáček se také dá řešit, tedy zbývá jen cena, která je vysoká. Na trhu jsou AiO sety s 360mm radiátorem za polovinu ceny tohoto zařízení. Asi nebudou tak tiché a možná i teploty budou o pár stupňů vyšší, ale nijak extrémní rozdíl to nebude. Špičkové AiO (Corsair, NZXT) začínají na 4–5 tisíci korunách. Zdali má pro vás smysl zaplatit za testovaný Asus o 2–3 tisíce víc, už nechám na vás.

ASUS ROG Ryuo III 360 ARGB – Nejmodernější vodní kit AiO pro procesor
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desek děkujeme Asus Czech republic

Verdikt

Kvalitní chladič s pumpou Asetek poslední generace a netradičním displejem na pumpě.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Highendový chladicí výkon
Otáčky do 1400 ot./min zcela tiché
Možnost zobrazovat na pumpě různá data a animace
RGB ventilátory
Kvalitní aplikace na správu RGB a animací pumpy
Vysoká cena
Žádná aplikace na správu natavení AiO (nutno ovládat skrze aplikaci k desce nebo BIOSem)
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama