Asus UL30A - malý, levný a s velkou výdrží
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus UL30A - malý, levný a s velkou výdrží

Asus UL30A - malý, levný a s velkou výdrží | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

30. 10. 2009 03:00 25

Seznam kapitol

1. Asus UL30A - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže baterie 11. Vyhodnocení a závěr

Pokud hledáte malý cenově dostupný notebook s velkou výdrží na akumulátor, nejspíš pokukujete po nějakém stroji z kategorie netbooků. Nejen ty jsou však levné a mají velkou výdrž, příkladem takového počítače je například série Acer TimeLine, která nyní dostává konkurenci od Asusu v podobě modelu UL30A.

Reklama

Kvalita zvuku a reproduktorů

Od dvou stereo reproduktorů se toho většinou nedá mnoho čekat a kvalita jejich zvuku bývá otřesná. O to více mne překvapily zespodu umístěné reproduktory u Asus UL30A. Kvalita zvuku samozřejmě není nijak excelentní a nedá se srovnat s plnohodnotnými reproduktory či sluchátky, ale na běžný poslech bohatě postačí. Zvuk je totiž čistý i při vyšších hlasitostech a jedinou výraznější vadou na kráse jsou chybějící basy.

Chlazení - provedení

 -pro zvětšení klikněte-
i Zdroj: PCTuning.cz
-pro zvětšení klikněte-

Dovnitř k chlazení počítače jsem se bohužel úplně nedostal, nicméně podle zkušeností s chováním počítače uvnitř očekávám naprosto typický systém chlazení, kdy teplo od procesoru a čipsetu odvádí jedna heatpipe trubice na malý pasiv, který profukuje ventilátor. Co se týče chlazení pevného disku a RAM, je z fotek patrné, že nijak chlazené nejsou.

 V kliduV zátěži
Procesor42 °C58 °C
Pevný disk33 °C37 °C

Teploty procesoru v zátěži mne mile překvapily, obvykle se u přenosných počítačů pohybují o 15-20 °C výše. Příjemnou zprávou pro vás jistě také bude, že ani v dlouhodobé zátěži se šasi počítače nijak výrazně nezahřívá.

Chlazení - hlučnost

Kancelářská práce ve Windows

Při nenáročné práci je celý notebook až fantasticky tichý. Ventilátor se sice točí, ale téměř jej není slyšet ani pokud máte ucho nalepené přímo na něm. Je vidět, že počítač sníží své takty úplně na minimum a procesor si téměř nic nebere.

Hraní počítačových her

Při plném zatížení procesoru i grafické karty ventilátor sice o něco přidal na otáčkách, hlučnost celého počítače se však překvapivě příliš nezvedla. Při běžném denním provozu proto notebook nejspíš stále vůbec neuslyšíte a problémy rozhodně nebudete mít ani večer. Hlučnost celého chlazení se Asusu zkrátka podařilo vyřešit na jedničku.

Záruka

Jako obvykle Asus dává pouze záruku stanovenou zákonem, tedy standardní dva roky, notebook posíláte do servisu, který má na vyřízení 30 dní. Žádnou možnost připojištění Asus nenabízí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama