bootcd-bootovaci-cd-s-utilitami-flash-ghost
Software Článek BootCD: Bootovací CD s utilitami (flash, Ghost)

BootCD: Bootovací CD s utilitami (flash, Ghost) | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

15. 9. 2003 00:00 83

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Emulace disketové mechaniky 3. BootovacíCD

Update: nyní s Memtest86! Konečně jsem vymýtil všechny disketové mechaniky! Dosud občas nějaký program tuto nespolehlivou a pomalou PC vykopávku potřeboval, teď jsem se konečně naučil jak funkce disket téměř bezezbytku nahradit a emulovat. Vždyť spouštět systémové utility, flashovat BIOS, provádět zálohování diskových oddílů lze také, a pohodlněji, z bootovacího CD (BootCD). Navíc dnes (kdy je k dispozici FreeDOS) ani nebudete potřebovat nelegální kopie MS-DOSu ani bootovací diskety Windows 9x.

Reklama

Přímo s naší záležitosti - tedy vytvářením bootovacích CD - softwarový emulátor disketových mechanik nesouvisí, přesto se jedná o užitečnou berličku v situaci, kdy nějaký program na disketě trvá. Sám jsem tento program použil abych vytvořil virtuální bootovací diskety.

Poznámka: Bootovací CD jsou obsahem další kapitoly.

VFD

Emulátor Virtual Floppy Driver jsem nalezl na stránce chitchat.at.infoseek.co.jp/vmware/vfd.html. Tato utilita je primárně určena pro řadu Windows NT, 2000, XP a umí přesně to, co disketová mechanika (když založíte novou "disketu" - tedy zadáte nový soubor s příponou ima, musíte tuto disketu nejprve... naformátovat).

BootCD: Bootovací CD s utilitami (flash, Ghost)
i Zdroj: PCTuning.cz

freeware emulátor VFD si můžete stáhnout i u nás, má jen 77kb! Grafické rozhraní se jmenuje VFDwin.

Jak emulovat disketu s pomocí VFD

Archiv (zip) s VFD rozbalte do libovolného adresáře, nejlépe do Program Files/vfd/. Spusťte VFDwin.exe a v řádku "Image File" najděte obraz diskety, která se "objeví" ve virtuální FDD mechanice. Pro vaše pohodní jsem zazipoval image prázdné naformatováné diskety (zde), můžete také vytvořit novou disketu (níže ještě určíte její velikost, Image Size: 720kB, 1.44, 2.88MB). Pokud je určen obraz, můžete disketu připojit (Mount), určíte jen její písmeno (já jsem zvolil A: protože žádnou mechaniku nemám). Dále můžete určit, jestli se bude emulovaná disketa zapínat pokaždé (Start Type: Auto).

Výhodou Virtual Floppy Driveru je, že akceptuje softwarové "obrazy" (image) disket několika formátů, mezi jinými i populárního WinImage, který primárně slouží jako prostředek pro zálohování disket "metodou sektor za sektorem".

BootCD: Bootovací CD s utilitami (flash, Ghost)
i Zdroj: PCTuning.cz

WinImage naleznete zde (Gilles Vollant software), i pomocí něho můžete prohlížet a měnit obrazy disket, postrádá však přímé napojení na souborový systém operačního systému.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama