bootcd-bootovaci-cd-s-utilitami-flash-ghost
Software Článek BootCD: Bootovací CD s utilitami (flash, Ghost)

BootCD: Bootovací CD s utilitami (flash, Ghost)

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

15. 9. 2003 00:00 83

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Emulace disketové mechaniky 3. BootovacíCD

Update: nyní s Memtest86! Konečně jsem vymýtil všechny disketové mechaniky! Dosud občas nějaký program tuto nespolehlivou a pomalou PC vykopávku potřeboval, teď jsem se konečně naučil jak funkce disket téměř bezezbytku nahradit a emulovat. Vždyť spouštět systémové utility, flashovat BIOS, provádět zálohování diskových oddílů lze také, a pohodlněji, z bootovacího CD (BootCD). Navíc dnes (kdy je k dispozici FreeDOS) ani nebudete potřebovat nelegální kopie MS-DOSu ani bootovací diskety Windows 9x.

Reklama

Možná budete namítat, že vytvoření bootovacího CD je dětský snadné - to však platí i o jiných věcech (i o chůzi na ocelovém laně) - všechno je snadné, když víte jak na to a máte patřičnou praxi. Pokud víte jak na to, prosím, nesdělujte tento prostý fakt v diskuzi pod článkem :-)

Disketových mechanik nikdy nebylo v PCtuningu moc - vždy zde ale byla minimálně jedna "putovní", tu jsme obvykle používali k flashování nových BIOSů, k aktualizaci firmwaru a v poslední době stále častěji ke spuštění DOSové verze zálohovače diskových oddílů (partitions) Northon Ghost.

Ladění výkonu a... Norton Ghost / DriveImage

Spousta ladičů přetaktovává počítače a při tom se vlastně vůbec "nejistí" (i když by mohli, viz dále). Je to jako jízda na kole bez držení - pokud nastanou větší problémy vypaří se dojem plné kontroly stejně rychle jak se v tomto okamžiku přibližuje... nos k chodníku.

Na přetaktovávání je nepříjemné to, jak často hroutící se sytém s sebou strhne /smaže pár (jako naschvál potřebných) sektorů na základním disku. Kdo viděl hlášky o poškozeném souboru registrů, kdy systém stále restartuje dokola, kdo viděl hlášky o systémové chybě, chybějících souborech jádra, případně pamatuje situaci kdy systém ani nenaběhne a už restartuje mi dá za pravdu, že pocity v této fázi se blíži těm, kdy nesete tašku s nákupem a ta vám rupne 10m před vchodem od domu. Dnes už používáme "dvoukolák jistoty" - systémový oddíl před overclockingem zálohujeme programem Ghost (lze použít i DriveImage), výsledky ukládáme na jiný oddíl a v případě problému, kdy "taška rupne", provedeme rekonstrukci oddílu (1:1, vč. registrů a systém. souborů) a jede se dál.

Poznámka: DOSová verze Ghostu se vejde na bootovací disketu, oddíly NTFS5 Windows XP  zvládnou až verze Ghost 2003 a vyšší (DriveImage 6 a vyšší).

Přesto, nebo právě proto, že jsme s disketami pracovali občas, byly s nimi neustálé potíže - někdy už po 2-3 měsících nebylo možné uložená data přečíst (a disketu s utilitami jsme museli vygenerovat na jiném počítači). Pamatuji si také nejméně jeden případ, kdy selhalo flashování BIOSu kvůli chybě na disketě. Zdálo se však, že disketa je nutná - některé nízkoúrovňové / servisní operace ji stále vyžadují (naopak, jako záloha dat disketa patří mezi nejhorší média). Poznámka: myslím že náš článek přivítají i majitelé notebooků s externí FDD mechanikou - teď ji už finálně mohou nechat doma :-)

Ve srovnání s floppy disky jsou, disky CD-R a CD-RW (pokud nejsou zásadně poškrábané) příkladem stability a spolehlivosti. Přenést funkce servisního bootování právě na ně je tedy jen logickým krokem.

BootCD: Bootovací CD s utilitami (flash, Ghost)
i Zdroj: PCTuning.cz


Floppy? Never more!

V Setupu BIOSu nastavíte jako první bootovací jednotku (Boot Sequence, First Boot Device) CD-ROM, vyrobíte si to správné CD-R (nebo lépe CD-RW) s hromadou utilit a je to...  Začněme však pěkně od začátku - od emulace floppy mechaniky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama