bootcd-bootovaci-cd-s-utilitami-flash-ghost
Software Článek BootCD: Bootovací CD s utilitami (flash, Ghost)

BootCD: Bootovací CD s utilitami (flash, Ghost) | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

15. 9. 2003 00:00 83

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Emulace disketové mechaniky 3. BootovacíCD

Update: nyní s Memtest86! Konečně jsem vymýtil všechny disketové mechaniky! Dosud občas nějaký program tuto nespolehlivou a pomalou PC vykopávku potřeboval, teď jsem se konečně naučil jak funkce disket téměř bezezbytku nahradit a emulovat. Vždyť spouštět systémové utility, flashovat BIOS, provádět zálohování diskových oddílů lze také, a pohodlněji, z bootovacího CD (BootCD). Navíc dnes (kdy je k dispozici FreeDOS) ani nebudete potřebovat nelegální kopie MS-DOSu ani bootovací diskety Windows 9x.

Reklama

I když jsem nad tímto tématem seděl nejdéle, kapitola která vznikla je krátká. Bootovací CD dnes totiž umí vytvořit téměř všechny vypalovací programy. Problémem bylo, jak takový program nastavit a jaký způsob emulace zvolit.

FreeDOS

Z licenčních důvodů nebylo možné jít cestou nejmenšího odporu a vytvořit BootCD z bootovacích disket MS-DOS / MS Windows 9x (tedy možné to je, výsledné obrazy bych nemohl dát zde volně ke stažení) - i když na Internetu je těchto obrazů celá řada (např. na www.bootdisk.com). Já jsem jako základnu zvolil FreeDos - je stále vyvíjený, v paměti zabírá méně místa než MS-DOS a podporuje FAT32.

Poznámka: dnes jsem zjistil, že stejný OS zvolila firma ASUS a FreeDos se údajně objevuje na CD k její desce P4PE. Podle mých informací má však jejich instalátor nějakou chybu - he, mohou použít náš :-)

S původními disketami FreeDOSu (FreeDOS B9, kernel 2031) jsem měl několik problémů, v jejich "syrovém" stavu nebyly evidentně vhodné pro naše účely (nebyl jsem np. schopen spustit Ghosta). Proto jsem upravil obsah startovacích souborů tak, aby vše probíhalo hladce - zkoušel jsem poslední zbytky DOS programů a utilit a nenarazil jsem na ten nejmenší problém.

Pokud si z obrazem bootovací diskety chcete pohrát (bylo by rozumné přidat podporu SCSI, také command.com by měl být v ramdisku, ať je možné volně měnit CD s utilitami), pošlete mi svoji kompilaci (na kwolek@pctuning.cz), rádi ji zveřejníme!

Upravený (a zazipovaný, 354kB) "image" servisní diskety FreeDOS je ke stažení zde (update!), můžete jim nakrmit svůj vypalovací program. Mělo by se vypalovat tak, aby CD-ROM emuloval disketu 1.44MB. Tato "CD-disketa" se pak bude hlásit jako A: (zatímco původní mechanika, pokud existuje bude B) - výhodou je, že harddisky (pokud jsou FAT nebo FAT32) si ponechávají své označení. Obsah celého CD naleznete pod mechanikou X:

Jako příklad uvedu sestavení BootCD v NERU (5.xx)

BootCD v Neru

Pokud víte jak na to, je to jednoduché jak facka :-) Jelikož moje PC nemá disketu, zvolil jsem ImageFile, zapnul Floppy Emulation a základ CD byl hotov!

BootCD: Bootovací CD s utilitami (flash, Ghost)
i Zdroj: PCTuning.cz

Jakékoliv soubory které k CD přidáte se po nabootování objeví jako obsah CD v mechanice X: K dispozici je tedy hoooodně místa. K takovému disku je možné navíc přidávat další sessions.

Pro ty, kteří jsou líní jsem nachystal obraz, který stačí vypálit přímo na CD-R (a nejlépe na CD-RW). Je ve formátu nrg (P.S. původní soubor neumožňoval multisession, takže pro BootCD nebyl moc vhodný). K této "sesion" můžete přidávat další ze svými utilitami, BIOSy (ty raději předem rozbalte).

Hodně úspěchu!

P.S. Pokud si budete přát, popiíšu postup pro jiný vypalovací program.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama