Brutal Half-Life je krvavé vylepšení legendární 3D akce a to chcete
i Zdroj: Pctuning
Novinka Brutal Half-Life je krvavé vylepšení legendární 3D akce a to chcete

Brutal Half-Life je krvavé vylepšení legendární 3D akce a to chcete

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

15. 1. 2024 16:55

Cenami ověnčený Half-Life je tu už 25 let. Po právu se pyšní statusem legendy a je vyzdvihován jako průkopník žánru, kdy už nešlo jen o to jít vpřed a kosit vše živé.

Reklama

Jak známo, staré dobré a oblíbené hry jsou v péči uživatelů a domovské komunity i tři dekády po vydání, příkladem budiž zmiňovaný Doom. A o pár let novější první Half-Life se rovněž těší přízni moderské rodiny. Na stránce moddb.com, kde se válí tisíce úprav pro stovky her, je HL dokonce oblíbenější než samotný Doom. A koho by napadlo, že ta nejlepší a nejoblíbenější úprava je právě Brutal Half-Life? Je až ostuda, že jsem ji neobjevil dřív, ale HL jsem hrál kdysi dávno po vydání v roce 1998 a od té doby jsem na něj nesáhl, tudíž mi zřejmě spousta skvělého materiálu uteklo. Nu což.

Tento mod je přesně takový, jaký byste čekali, že bude. Krvavý a brutální. Upravuje zbraně, přidává efekty, možnost rozstřílet nepřátele na kusy, kooperující strážní nyní nosí kvalitnější kvéry, nové animace a hromady dalších úprav. Výsledkem je dynamický a brutální nářez a co je vůbec nejlepší, HL se dá v pohodě hrát i dnes, aniž by pařana stihla mozková příhoda z pravěkého designu a nudné herní náplně. Kdepak, HL byl v době vydání o pár let napřed jak designem levelů, tak promísením akce a logických problémů a postupně gradujícím příběhem. 

Pokud si chcete osvěžit HL, je modifikace Brutal Half-Life vedle ray tracing modu jedna z nejlepších. Bohužel je stále ve fázi Beta (vyšla před rokem) a dost často padá, tudíž je někdy frustrující. Problémové pasáže se většinou dají vyřešit rychlým proběhnutím nebo se jim jinak vyhnout, například hodit granát, utéct za roh a nechat hru, ať si mrtvoly roztřídí. Každopádně doporučuji vyzkoušet. V modu jsou dokonce i první levely z her Doom 1 a 2 a Quake 1 a 2, které si můžete vyzkoušet úplně z jiné perspektivy, viz video.

Instalace je snadná, stačí archiv nakopírovat do adresáře s prvním HL (ne Source verze) a ve Steamu by se měla objevit další hra „Brutal Half-Life – beta 2“. Hodně štěstí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama