Čeká nás zdražení polovodičů? Cena elektřiny na Tchaj-Wanu poroste
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Bing AI
Novinka Čeká nás zdražení polovodičů? Cena elektřiny na Tchaj-Wanu poroste

Čeká nás zdražení polovodičů? Cena elektřiny na Tchaj-Wanu poroste

David Švrček

David Švrček

12. 3. 2024 08:51 7

Tchajwanská energetická společnost plánuje v dubnu zdražení cen energií, a to až o 30%. Toto zdražení se tak silně dotkne společností TSMC a Micron. Budou se zdražovat i jejich polovodičové součásti?

Reklama

Podle nejnovějších zpráv plánuje Tchajwanská energetická společnost Taipower zdražení cen elektřiny pro velké podniky až o 30%. Tuzemské společnosti vyrábějící polovodičové součástky a čipy se tak jistě tomuto zdražení nevyhnou. Zatím se však společnosti jako je TSMC či Micron k žádnému zdražení nevyjádřily. 

Pro velké průmyslové společnosti je důležité, že pokud mohou prokázat snížení spotřeby energie během dvou uplynulých let, mohou uniknout nejvyššímu zvýšení cen. CNA očekává, že mnoho společností z oblasti zobrazovacích panelů, petrochemického a ocelářského průmyslu tak bude moci uniknout se zdražením o max. 10 až 15%.

Čeká nás zdražení polovodičů? Cena elektřiny na Tchaj-Wanu poroste
i Zdroj: TSMC

Bohužel se toto netýká společností s čipy, vzhledem k jejich masivní expanzi. Pokud tedy fakt růstu nebude ve zdražování zohledněn, mají tyto společnosti poslední šanci, státní dotace. Vzhledem k tomu že tyto společnosti významně pomáhají růstu tchajwanské ekonomiky a většina jejich produktů je exportována do celého světa, mají na státní dotace nárok. Ty by podle odhadů mohly pokrýt až 20% náklady. Obavy ze zdražení však panují a nejspíše se mu nevyhneme, otázkou bude v jakém rozsahu zvýšení cen nastane.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama