cesky-trh-elektronickych-sportu-ma-hodnotu-pres-70-milionu-korun
Novinka Český trh elektronických sportů má hodnotu přes 70 milionů korun

Český trh elektronických sportů má hodnotu přes 70 milionů korun

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 4. 2016 12:00

Jako sponzor největšího turnaje ve hře World of Tanks – Wargaming Grand Finals 2016 – provedl PayPal ve spolupráci se svým partnerem, organizací SuperData, průzkum k současnému stavu oboru elektronických sportů a zanalyzoval soutěžní hraní v osmi evropských zemích.

Reklama

Zpráva ukazuje, že obor elektronických sportů v Evropě silně roste a nyní dosahuje hodnoty více než 300 milionů dolarů. Průměrná složená roční míra růstu (CAGR) je plánována na 14 %, což znamená, že v roce 2017 by příjmy měly dosáhnout téměř 343 mil. dolarů a v roce 2018 dokonce 390 mil. dolarů.

Rusko, Francie a Španělsko se umístily na čele mezi zkoumanými zeměmi co do velikosti trhu s elektronickými sporty i do počtu diváků. V Rusku dosahují příjmy z elektronických sportů více než 35 mil. dolarů a počet fanoušků je na úrovni 2 milionů diváků. V České republice jsou příjmy přesně 3 017 716 dolarů a při průměrné složené roční míře růstu plánované na 14 % by měly v roce 2017 vzrůst na téměř 3,43 milionu dolarů a v roce 2018 na 3,90 mil. dolarů.

Český trh elektronických sportů má hodnotu přes 70 milionů korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Profesionální hráči elektronických sportů jsou nyní podporováni předními světovými společnostmi, které jim poskytují nejlepší hardware a herní příslušenství. Hráči nemají ovšem k dispozici pouze nejlepší vybavení, ale vydělávají také spoustu peněz. Největší hvězdy například ve hře League of Legends (online bitvy pro více hráčů s jednou z největších hráčských komunit) údajně vydělávají až 150 000 dolarů ročně.

Jak ale vypadá průměrný fanoušek elektronických sportů? Podle údajů organizace SuperData na základě demografického složení v Evropě se ukazuje, že je to obvykle muž (78 % mužů oproti 21 % žen) v jedné z věkových kategorií – 18 až 24 let (30 %) nebo 25 až 34 let (30 %). Při podrobnějším pohledu na příjmy v tomto odvětví je také možné dojít k závěru, že průměrný divák přinese 13,30 dolaru ročně.

Český trh elektronických sportů má hodnotu přes 70 milionů korun
i Zdroj: PCTuning.cz

A co čeští příznivci elektronických sportů? Rozdělení podle pohlaví je 85 % mužů a 15 % žen. Ve srovnání s jednotlivými trhy patří v České republice podíl žen mezi fanoušky elektronických sportů k nejnižším. Jsme na podobné úrovni jako například Itálie, kde je to pouze 12%, Španělsko se 13% a Rusko s 15%.

Česká republika se také liší co do věku nejmladších hráčů – v tomto případě ale patříme k zemím s nejvyšším podílem: 17 % českých příznivců elektronických sportů spadá do kategorie 13 až 17 let. Stejně je tomu tak ve Francii či Řecku, kde podíl této věkové kategorie dosahuje téměř 20 %. V jakém věku se tedy nejvíce věnujeme elektronickým sportům? Podle průzkumu je to v České republice kategorie 25 až 34 let (28 %). Co se týká příjmů, průměrný český divák přinese o trochu více než 13 dolarů ročně.

Český trh elektronických sportů má hodnotu přes 70 milionů korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: PayPal TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama