Chcete si vyzkoušet Windows 11 bez instalace? Je tu Live11, verze určená pro boot z USB nebo DVD
i Zdroj: Výrobce
Novinka Chcete si vyzkoušet Windows 11 bez instalace? Je tu Live11, verze určená pro boot z USB nebo DVD

Chcete si vyzkoušet Windows 11 bez instalace? Je tu Live11, verze určená pro boot z USB nebo DVD

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

17. 4. 2023 14:00

Protože jen tak zbůhdarma instalovat W11 a přijít o data a zabydlené prostředí se vám nechce. A taky nevíte, jestli vám bude nejnovější šmírovací systém vyhovovat.

Reklama

Vývojář NTDEV, který má na svědomí Tiny11 a Tiny10 (osekané instalace Windows 10 a 11) přišel s další možností provozu Windows. Tentokrát jde o přenosnou verzi systému, kterou můžete napchat na USB nebo vypálit na DVD (jestli ho někdo ještě používá). Nabízí se tak možnost si vyzkoušet vzhled a chování W11 bez toho, abyste demolovali současný stav. Samozřejmě W11 můžete vyzkoušet i na virtuálním stroji.

Nicméně tato USB verze W11 nazvaná Live11 je značně ořezaná a obsahuje jen pár předinstalovaných programů a takový browser úplně chybí. Proto je vyzkoušení spíše takovým osaháním toho, jak ty ohavné W11 vlastně vypadají a jak se chovají. K provozu nepotřebujete žádné volné místo na disku, pouze stačí 8 GB paměti. Nemusíte mít ani TPM a MS účet, což je další pruda z dílen Microsoftu.

Trochu otravné je, že při každém bootu musíte projít jakousi zkrácenou instalací. Poté se Live11 "nainstaluje" do 4GB ramdisku a zbyde v něm okolo 300 MB místa. Tudíž na další programy toho moc nezbyde. Navíc pokud spustíte externí browser, ten je sám o sobě schopen těch 300 MB zplácat dočasnými soubory. Verze systému je založena na Windows 11 Pro 22621.1555. Live11 je zajímavá možnost vyzkoušet si W11 bez zásahu do zavedeného systému nebo může posloužit jako záchrana, když vám zdechne disk s OS.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama