cinska-autorka-zaluje-google
Novinka Čínská autorka žaluje Google

Čínská autorka žaluje Google

Martin Stančík

Martin Stančík

29. 12. 2009 22:00 6

Po té, co se Google vyrovnal s autory v USA a soudí se s nimi ve Francii, se objevily protesty proti skenování knih i v Číně.  

Reklama

Čínská autorka Mian Mianová v říjnu zažalovala Google kvůli tomu, že společnost zařadila jednu z jejích knih - Acid House - do své chystané internetové knihovny. Mianová žádá odškodné ve výši 8 950 dolarů a veřejnou omluvu. Po včerejším slyšení u soudu v Pekingu čínský soudce nařídil, aby se obě strany dohodly. Podle vyjádření Googlu společnost knihu odstranila ihned, jakmile se dozvěděla o žalobě a dále již celou věc nechce komentovat.

Čínská autorka žaluje Google
i Zdroj: PCTuning.cz

A Mianová není sama, komu se v zemi praktiky Googlu nelíbí - na společnost podala žalobu také organizace China Written Works Copyright Society, která chce, aby Google autorům v tomto svazu vyplácel více peněz. Podobným problémům Google čelí například i ve Francii, kde mu tamní soud přikázal zaplatit 300 000 euro organizaci La Martiniere, která společnost také žalovala kvůli skenování knih. V USA se internetový gigant s autory a vydavateli již dohodl - v rámci mimo soudního vyrovnání jim zaplatil 125 milionů dolarů.

Zdroj: BBC
 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama