Čtyřnohý robot Marvel šplhá po zdech jako pavouk
i Zdroj: Science X: Phys.org, Medical Xpress, Tech Xplore
Novinka Čtyřnohý robot Marvel šplhá po zdech jako pavouk

Čtyřnohý robot Marvel šplhá po zdech jako pavouk

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

18. 12. 2022 19:35

Lidé pořád vymýšlí, jak si usnadnit práci. Konstrukce robotů je další logický krok, ačkoli zatím nejsou tak rozšíření. Minimálně ne ti, co chodí po dvou či po čtyřech.

Reklama

Čtyřnozí roboti jsou nyní mnohem agilnější a o to více strašidelní. Výzkumníci z Korejského institutu vědy a technologie (KAIST) vyvinuli čtyřnohého robota s magnetickými nohama, který dokáže lézt a šplhat po kovových stěnách a stropech. Robot jménem Marvel byl navržen, aby pomáhal lidem při provádění nebezpečných údržbářských prací na velkých kovových konstrukcích. Mezi takové patři třeba ropné nádrže, mosty nebo vodárenské věže. Robot využívá ke šplhání kombinaci magnetických elastomerů a elektromagnetů k magnetizaci a demagnetizaci povrchu. To umožňuje nohám robota, aby zůstaly přilepené k povrchu a následně se uvolnit, když udělá další krok. Marvel také umí otestovat předníma nohama povrch, než na něj hupsne, asi jako když zkoušíte na břehu zamrzlého rybníka, jestli je už led pevný. 

V laboratorních testech Marvel lezl po stěně jako pavouk, nedělal mu problém přesunout se na strop, překročit 10 cm širokou mezeru nebo přelézt 5 cm výstupek. V reálném nasazení tento robot s přehledem vylezl na venkovní nádrž pokrytou barvou a rzí. Unese až tři kilogramy a umí cupitat až 0,7 metrů za sekundu. A je natolik vychytralý, že se vyhnul i překážkám. To jsem zvědavý, kdy podobné hejna robotů uvidíme všude možně.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama