Dají se Windows 10 nainstalovat za méně než 100 sekund?
i Zdroj: Výrobce
Novinka Dají se Windows 10 nainstalovat za méně než 100 sekund?

Dají se Windows 10 nainstalovat za méně než 100 sekund?

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

18. 1. 2024 19:55 7

Instalace systému bývala kdysi zdlouhavá, otravná, nudná a někdy hrozivá. Ty časy už jsou naštěstí pryč a instalace se odbývají během několika minut. Ale co když je budeme počítat na sekundy?

Reklama

Takzvaný speedrunning je disciplína, kdy se hráč snaží pokořit hru v co nejkratším čase. Ostatně závodit s časem se dá při čemkoli. Ale málokdo to zřejmě zkouší při instalaci OS. V dávných dobách W95 či W98 byly instalace noční můrou všech uživatelů. Trvaly dlouho, mnohdy se ani nedokončily (chyba na CD, špatný driver, nebyl vidět HDD a další radosti) a když už se ten krám konečně nainstaloval, bylo potřeba ho zabydlet. Dnešní doba už je naštěstí jinde, instalace z flashky je za pár minut hotová, ovladače a aktivace se vyřeší online a kromě nebetyčného šmírování je to vcelku dobré. 

Ale samozřejmě vše jde i lépe. Vývojář NTDEV, jenž má na triku oblíbené minimalistické instalace Windows tiny10 a tiny11, vyzkoušel, zda se dá systém narvat do stroje za méně než sto sekund. Posloužila mu jeho vlastní instalačka tiny10 verze 1809 LTSC osekaná na kost. Celkový čas od spuštění instalace až po přihlášení do OS byl 106 sekund. Dá se s jistou říci, že se mu (nebo někomu jinému) brzy podaří hranici sta sekund prolomit. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama