Jak dokáže AI pracovat s videem? Beta verze DaVinci Resolve 19 je zdarma k vyzkoušení
i Zdroj: Depositphotos/Gorodenkoff
Software Novinka Jak dokáže AI pracovat s videem? Beta verze DaVinci Resolve 19 je zdarma k vyzkoušení

Jak dokáže AI pracovat s videem? Beta verze DaVinci Resolve 19 je zdarma k vyzkoušení

Ondřej Malík

Ondřej Malík

18. 4. 2024 09:15

Pokud vás zajímá, co AI zvládne s videem, zkuste si zdarma betu DaVinci Resolve 19. Nová verze tohoto postprodukčního softwaru přináší spoustu zajímavých AI nástrojů!

Reklama

Obsah článku

DaVinci Resolve 19 – nová verze nabušená nástroji využívajícími umělou inteligenci!

DaVinci Resolve 19 – nová verze nabušená nástroji využívajícími umělou inteligenci!

DaVinci Resolve 19 je nová verze oblíbeného postprodukčního softwaru od Blackmagic Design. Byla představena na konferenci NAB 2024, která probíhala od 14. do 17. dubna. Zásadní aktualizace na další verzi programu přinese nové nástroje využívající umělou inteligenci díky DaVinci Neural Enginu a přes 100 vylepšených funkcí. Zde je jen zlomek z nich:

  • Lepší editace video stop díky přepisu zvuku na text umělou inteligencí, který umožní přehlednější orientaci v časové ose (nejspíš se týká hlavně angličtiny).
  • Nový “Film look creator” efekt v Color Page, který usnadní kolorování a pomůže dosáhnout filmového vzhledu konečného videa.
  • Ve Fairlight díky funkci IntelliTrack AI bude možné mapovat pohyb a automaticky tak přizpůsobit prostorový efekt zvuku.
  • Fusion dostane rozšířenou sadu USD nástrojů a nové nástroje pro rotoskopii.
  • Cut page získá nástroje na editaci záznamu živého vysílání, které usnadní úpravu záběrů z několika kamer.

Větší produkce a organizace budou moci využít nových možností Blackmagic cloudu, který prohloubí a usnadní spolupráci několika lidí na jednom a tom samém projektu. Například bude možné na cloud nahrát menší proxy (náhledové) záběry z několika kamer od Blackmagicu, na kterých mohou editoři začít pracovat – změny provedené na proxy záběrech se pak automaticky promítnout do originálních (plnohodnotných) záběrů, které se na cloud nahrají později.

Nové nástroje usnadní postprodukci organizacím a větším produkcím využívajícím Blackmagic cloud.
i Zdroj: Pixabay.com
Nové nástroje usnadní postprodukci organizacím a větším produkcím využívajícím Blackmagic cloud.

Pokud provádíte záznam z více kamer (například záznam hokejového zápasu), můžete během editace využít tzv. POI (Point of Interest) marker. Pokud se v záznamu stane něco pozoruhodného, POI marker vám tento moment označí ve stopách z dalších kamer a usnadní vám tak střih, budete-li chtít konkrétní část během editace zachytit z různých úhlů.

V modulu Fairlight můžete například k vyčištění zvuku využít umělou inteligenci. Ta izoluje mluvené slovo a odstraní tak nežádoucí šum a jiné rušivé zvuky z okolí.

Ani modul Fusion nebude ochuzen o plejádu nových nástrojů.
i Zdroj: Blackmagicdesign.com
Ani modul Fusion nebude ochuzen o plejádu nových nástrojů.

Umělou inteligenci využijete třeba i při maskování subjektu – dříve proces, který editor musel dlouhé hodiny (dny, týdny …) provádět snímek po snímku je nyní záležitostí několika sekund. Stačí subjekt označit “kouzelnou hůlkou” a AI jej vymaskuje v celé stopě.

V podstatě každý aspekt programu se dočká řady vylepšení a nových nástrojů využívající AI, které usnadní uživatelům práci. Uvedených novinek je tolik, že by vydaly na několik stran prostého textu. Pokud vás další funkce zajímají, můžete nahlédnout na oficiální stránky Blackmagic Design (EN). DaVinci Resolve 19 je aktuálně možné získat v beta verzi, na “ostré” uvedení si budeme muset ještě chvilku počkat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama