Dell notebooky se Snapdragon X Elite procesory jsou za dveřmi
i Zdroj: vygenerováno pomocí Copilot AI
Novinka Dell notebooky se Snapdragon X Elite procesory jsou za dveřmi

Dell notebooky se Snapdragon X Elite procesory jsou za dveřmi

Ondřej Lyko

Ondřej Lyko

15. 5. 2024 07:30 1

Nedávné úniky informací začaly sdělovat odvážné výroky společnosti Qualcomm o schopnostech chystaných procesorů. Nejznámější zpráva je spjata s výrobcem Dell.

Reklama

Dell by měl na trh brzy uvést řadu notebooků s procesory Snapdragon X Elite. Chystané laptopy XPS mají, mimo jiné, započít novou etapu Windows počítačů s ARM, jež budou využívat generativní umělou inteligenci. 

Uniklý interní dokument z dílen Dell odhalil dlouhý nástin plánů společnosti pro notebooky XPS v příštích několika letech. Kromě již zmíněných procesorů Snapdragon X Elite poskytuje bližší pohled na šasi notebooků a další hardware.

Ilustrační obrázek notebooku Dell XPS
i Zdroj: se svolením - Dell
Ilustrační obrázek notebooku Dell XPS

Patrně nejzajímavější informací v úniku je údajná výhoda Snapdragonů oproti Intelu. Má se jednat až o dvojnásobnou výdrž na jedno nabití. Dell ukazuje, že křemík od Qualcommu při přehrávání videa o 68 až 98 % vyšší výdrže baterie, než procesor Intel Alder Lake-P. Při přehrávání lokálních videí zvládl čip Snapdragon 16,8 hodiny na obrazovce OLED, na QHD displeji bez HDR až 21,9 hodin a na FHD+ panelu neuvěřitelných 29,9 hodin. 

Třešničkou na dortu je že Snapdragon X Elite čipy by mohly stát Dell o polovinu méně než čipy Raptor Lake od Intelu. Odhady z loňského března hovoří o tom, že by Dell za každý desetijádrový procesor Qualcomm mohl zaplatit 145 $ (asi 3 300 Kč) oproti 293 $ (asi 6 700 Kč) za Core i7-1360P.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama