Denní produkci 13 tisíc aut v továrně Toyoty zastavilo plné úložiště dat
i Zdroj: Toyota
Novinka Denní produkci 13 tisíc aut v továrně Toyoty zastavilo plné úložiště dat

Denní produkci 13 tisíc aut v továrně Toyoty zastavilo plné úložiště dat

David Jiránek

David Jiránek

7. 9. 2023 12:00 4

IT oddělení automobilky Toyota za sebou má krušné dny. Na konci srpna totiž velká část linek na výrobu automobilů stála kvůli zdánlivě jednoduchému problému, o kterém se dopředu vědělo. Za všechno mohly přeplněné databázové servery a chyba při defragmentaci disků.

Reklama

Celá situace se udála mezi 27. a 29. srpnem. Databázovým serverům Toyoty v japonské továrně docházela kapacita úložiště. O tomto problému IT oddělení vědělo, a tak na 27. srpna naplánovalo zdánlivě normální údržbu. Při ní mělo dojít k organizaci a defragmentaci dat v databázi. Bohužel vše nešlo podle plánů, což vyústilo v chybu, která zastavila většinu výrobních linek na několik dní.

Konkrétně inženýři podcenili rychlost naplnění úložiště a ještě před dokončením defragmentace došlo k úplnému naplnění harddisků v serverech. Výsledkem bylo postupné odstavení všech 14 výrobních linek, což představuje přibližně třetinu světové produkce automobilky. Denně se v japonské továrně vyrobí okolo 13 tisíc aut.

Denní produkci 13 tisíc aut v továrně Toyoty zastavilo plné úložiště dat
i Zdroj: Azamat Esenaliev, Pexels

Toyota obnovila výrobu dne 29. srpna, kdy IT oddělení zapojilo do serverů další disky a zvýšilo tak kapacitu úložiště. Následně došlo k úspěšné defragmentaci dat, jak bylo původně v plánu.

Není to přitom první fiasko automobilky v této oblasti. V květnu tohoto roku došlo ke špatné konfiguraci systémů, což mohlo vést k úniku dat milionů zákazníků z uplynulých let. Jiná chyba v API aplikace zase umožňovala na krátkou dobu neautorizovaný přístup k soukromým datům.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama