Elon Musk pohání nejrychlejší datové centrum AI generátory v návěsech
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Copilot AI
Novinka Elon Musk pohání nejrychlejší datové centrum AI generátory v návěsech

Elon Musk pohání nejrychlejší datové centrum AI generátory v návěsech

David Švrček

David Švrček

13

Elon Musk pohání nové AI datové centrum mobilními generátory kvůli omezením dodávek energie. Memphis Supercluster potřebuje více než 70 MW pro provoz 100 000 grafických karet.

Reklama

Elon Musk uvedl do provozu nové datové centrum umělé inteligence, Memphis Supercluster, které je vybaveno sto tisíci kapalinou chlazenými grafikami H100. Toto centrum bude potřebovat přes 70 megawattů energie, což je pro místní infrastrukturu výzva. Aby se vyhnul omezením dodávek elektřiny, používá Musk 14 obrovských mobilních generátorů, zatímco čeká na dokončení smluv s dodavateli energie.

Elon Musk pohání nejrychlejší datové centrum AI generátory v návěsech
i Zdroj: VoltraGird

Dylan Patel, analytik společnosti SemiAnalysis, poukázal na problémy s napájením tohoto projektu. Současně je ze sítě odebíráno pouze 7 MW, což stačí na provoz asi 4 000 GPU. Tennessee Valley Authority je připravena dodat 50 MW po podpisu smlouvy, která by měla vstoupit v platnost 1. srpna. Patel také zdůraznil, že stavba nové rozvodny, která by zajistila dalších 150 MW, bude dokončena až koncem roku 2024.

Po prozkoumání satelitních snímků Patel zjistil, že Musk využívá mobilní generátory VoltaGrid, které poskytují 35 MW výkonu. Spolu s 8 MW ze sítě to stačí na provoz 32 000 GPU H100. Pokud dodavatel elektrické energie dodá slíbených 50 MW, datové centrum by mohlo provozovat až 64 000 GPU. Pro kompletní provoz 100 000 GPU bude ale nutná rozvodna nebo další generátory.

Spotřeba energie datových center AI je obrovská a má významný dopad na globální oteplování. Mobilní generátory, které používá Musk, pracují na zemní plyn, což je čistší než uhlí nebo ropa, ale stále produkují emise uhlíku. Proto by přechod na energii z Tennessee Valley Authority, která využívá kombinaci jaderné, vodní a fosilní energie, mohl snížit uhlíkovou stopu xAI oproti současným mobilním generátorům.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama