Elon Musk se zapojil do konfliktu na Ukrajině, dodal terminály pro Starlink a pomohl by i s ISS
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Elon Musk se zapojil do konfliktu na Ukrajině, dodal terminály pro Starlink a pomohl by i s ISS

Elon Musk se zapojil do konfliktu na Ukrajině, dodal terminály pro Starlink a pomohl by i s ISS

David Jiránek

David Jiránek

1. 3. 2022 14:00 1

Miliardář Elon Musk vlastnící firmy jako SpaceX a Tesla promluvil do bojů na Ukrajině. Díky svým technologiím pomáhá lidem s připojením k internetu nebo bezstarostným přesunem elektromobily.

Reklama

Ukrajina má teď starostí až nad hlavu a pomoci se státu dostává snad ze všech koutů světa. Pomocnou ruku nabídl i Elon Musk, který odpověděl na výzvu ukrajinského vicepremiéra Mykhailo Fedorova. Ten požádal Muska o pokrytí Ukrajiny konstelací Starlink zajišťující přístup k rychlému internetu s nízkou odezvou.

Mykhailo napsal na Twitter prosbu o pokrytí Ukrajiny Starlinkem 26. února ve 13:06. O deset hodin později mu Elon odpověděl, že konstelace satelitů byla nad územím Ukrajiny aktivována a pozemní terminály jsou na cestě.

Starlink je soustavou velkého množství satelitů na nízké oběžné dráze kolem Země. Aktuálně by mělo jít o přibližně 2 000 družic. Díky nízké provozní výšce poskytují tyto družice nižší odezvu, jejich počet musí být ovšem násobně vyšší kvůli menšímu výhledu a faktu, že nejde o stacionární družice.

Ke své funkci vyžaduje Starlink pozemní přijímač. Ty Musk doručil o dva dny později, což vzhledem k situaci je opravdu nebývalý čas. Připomeňme si, že jde o prostředek k připojení na internet, což lze stále považovat za luxus. Nikoliv o příděl jídla, pití nebo zbraní.

Musk si tím samozřejmě udělal reklamu, nicméně jeho rychlá reakce by i tak neměla být přehlížena. Starlink díky svým vlastnostem dokáže připojit lidi na Ukrajině k internetu i přes odstřižení tamních poskytovatelů. Teoreticky tomuto systému postačí elektřina a volný nerušený výhled na nebe.

Musk dále ve čtyřech nabíjecích stanicích v Polsku, Slovensku a Maďarsku nabízí nabíjení aut Tesla i cizích značek zcela zdarma.

Elon Musk se zapojil do konfliktu na Ukrajině, dodal terminály pro Starlink a pomohl by i s ISS
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední novinka se týká zejména kosmického průmyslu. Vztahy mezi USA a Ruskem se přibližují bodu mrazu, což by mohlo ovlivnit i provoz ISS. Jak ale informoval Musk, SpaceX je více než schopná zásobovat Mezinárodní vesmírnou stanici a lodě Dragon by teoreticky mohly po menších úpravách pomoci s udržováním výšky stanice i po odletu ruských lodí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama