eurocase-ms32-micro-tower
Skříně, zdroje, chladiče Článek Eurocase MS32 (Micro Tower)

Eurocase MS32 (Micro Tower) | Kapitola 2

Charles

Charles

22. 3. 2004 00:00 38

Seznam kapitol

1. Eurocase MS32 se představuje 2. Konstrukce 3. "Vychytávky" a závěr

Někdo preferuje rozměrná ocelová monstra v jejichž útrobách rotují lopatky mnoha ventilátorů, někdo lehké hliníkové skvosty a jiní zase odhlučněné skříně. Jsou ale i tací, kteří upřednostňují malé rozměry a nevadí jim minimální rozšiřitelnost. Ano, takoví lidé opravdu existují a právě pro ně přichází nová počítačová skříň Eurocase velikosti Micro Tower s označením MS32.

Reklama

Jedná se o klasickou ocelovou konstrukci, která je ale poměrně nedostatečně vyztužena. Rozhodně nedrží pevně svůj tvar - má tendenci se při přenášení kroutit. Hrany ostré nejsou, ale na pár místech se na zabroušení, či zahnutí asi "zapomnělo". Plech má tloušťku 0.8 mm.

Při prvním pohledu by se mohlo zdát, že na proudění vzduchu se při konstrukci skříně myslelo. Vždyť je zde standardně umístěn jeden 80 mm ventilátor a na zadní stěně připravené místo pro druhý 50 mm, který je však potřeba dokoupit.

Eurocase MS32 (Micro Tower)
i Zdroj: PCTuning.cz


Box se dvěma 3.5" pozicemi, který lze odšroubovat a vyjmout

Pokud se ale podíváme na umístění ventilátoru, který má nasávat studený vzduch do skříně, podrobněji, tak zjistíme, že to zrovna ideálně provedeno není. Místo toho, aby byly v čelní masce co nejširší otvory pro nasávaní vzduchu, tak zde nejsou žádné a navíc otvory v plechu skrze které je vzduch nasáván, jsou příliš malé. Navíc se za nimi skrývá elektronika displeje.

 Elektronika displeje umístěná hned před ventilátorem
i Zdroj: PCTuning.cz
Elektronika displeje umístěná hned před ventilátorem


Viditelné malé otvory pro sání + 5.25" pozice

Pokud do skříně vsadíme základní desku, tak zjistíme, že optimálnímu chlazení proudem studeného vzduchu překáží bariéra tvořená rozměrnými kabely pro FDD a HDD. Při standardním rozvržení těchto konektorů na základní desce formátu micro ATX je má ventilátor přímo za sebou a tak je jimi vyplněn prostor, kterým je směrován proud vzduchu. Ze shora tuto kapsu navíc zcela uzavře 5.25" mechanika, takže studený vzduch je nucen se prodírat mezerami mezi kabely. Tím se efektivita chlazení hlavně paměťových modulů dost snižuje.

Eurocase MS32 (Micro Tower)
i Zdroj: PCTuning.cz


Zatím prázdné konektory - budoucí bariéra mezi ventilátorem a paměťovými moduly

Když už jsme u toho chlazení, tak se podívejte, jak je chlazen pevný disk obsahující drahocenná data při plném osazení všemi komponentami.

Eurocase MS32 (Micro Tower)
i Zdroj: PCTuning.cz


HDD s nulovým chlazením - pro zvětšení klikněte myší

Pokud nad pevný disk dáte standardně FDD mechaniku místo nějakého dodatečného chladiče, tak HDD dnešních parametrů zažije opravdu horké chvilky.

"Menší" chybka :-)

Jak již bylo zmíněno, tak je zde jedna 5.25" pozice. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby ovšem bylo vše, tak jak má. Ona je totiž v případě tohoto kusu (testované skříně), který jsem měl k dispozici, víceméně bez nějakých úprav "nepoužitelná" (mechaniku lze přišroubovat do takové polohy, jaká je viditelná na následujícím obrázku - sice provozuschopná, ale vypadá to hrozně).

Eurocase MS32 (Micro Tower)
i Zdroj: PCTuning.cz

Z obrázku je vidět, že umístění 5.25" pozice (která je zde tvořena 2 přinýtovanými plechy ke konstrukci) neodpovídá přesně umístění otvoru v čelní masce. Zpočátku jsem si toho nevšiml, protože před čelem mechaniky byla nasazena krytka. Zjistil jsem to teprve tehdy, až jsem vše zapojil a chtěl jsem mechaniku otevřít. Místo toho jsem slyšel jen tlumený náraz. Zkontroloval jsem umístění mechaniky, zda není šikmo, ale nebyla. Proto jsem odstranil krytku a spatřil to, co je viditelné z předchozího obrázku. Ani hrubá síla by v tomto případě nepomohla - posunutí je příliš velké. A protože toto umístění nelze jakkoliv sesynchronizovat, tak nezbývá než doufat, že se jedná opravdu jen o tento ojedinělý vadný kus (ale kdo ví? :-))

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama