Evropská komise hrozí Applu obří pokutou za porušení zákonů
i Zdroj: Guillaume Périgois | Unsplash
Novinka Evropská komise hrozí Applu obří pokutou za porušení zákonů

Evropská komise hrozí Applu obří pokutou za porušení zákonů

David Švrček

David Švrček

25. 6. 2024 07:00 2

Evropská komise zjistila, že Apple porušil Evropský zákon o digitálních trzích (DMA), což může Apple stát až 38 miliard dolarů na pokutách. Další vyšetřovaní může částku navýšit.

Reklama

Evropská komise obvinila Apple z porušení pravidel DMA, která mají umožnit vývojářům informovat zákazníky o levnějších alternativách mimo App Store. Komise tvrdí, že Apple svými pravidly a poplatky brání vývojářům v nasměrování zákazníků na jiné nákupní stránky, což narušuje spravedlivou konkurenci. Apple dostane šanci na obhajobu před konečným rozhodnutím v březnu 2025.

Pokud se Applu nepodaří vyvrátit tato obvinění, hrozí mu pokuta ve výši 10 % globálních ročních příjmů, což činí zhruba 38,3 miliardy dolarů (cca 881 mld. Kč). Další vyšetřování může vést k další pokutě ve výši 20 % příjmů, což by znamenalo dalších 76 miliard dolarů (1,76 bil. Kč). Apple tvrdí, že upravil své podmínky, aby vyhověl DMA, a že více než 99 % vývojářů nyní platí stejné nebo nižší poplatky.

Evropská komise hrozí Applu obří pokutou za porušení zákonů
i Zdroj: Apple

Evropská komise kritizuje Apple za nadměrné poplatky a omezení, která vývojářům brání sdílet informace o cenách. Ačkoliv Apple povoluje odkazy na externí weby, omezuje jejich plné využití. Apple uvedl, že jedná s regulačními orgány a zůstává odhodlán splňovat veškeré právní požadavky.

Další vyšetřování se zaměří na „Poplatek za základní technologii“ a jiné smluvní podmínky, včetně instalace aplikací z alternativních tržišť. Tento poplatek se vztahuje naaplikace se stažením více jak 1 mil. krát  a činí 0,50 EUR za instalaci. Vyšetřování také zkoumá proces stahování a instalace aplikací, požadavky na vývojáře a ověřovací postupy Applu pro aplikace a alternativní obchody.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama