firefox-ziskal-za-8-tydnu-30-milionu-uzivatelu
Novinka Firefox získal za 8 týdnů 30 milionů uživatelů

Firefox získal za 8 týdnů 30 milionů uživatelů

Martin Stančík

Martin Stančík

27. 10. 2009 18:14 30

 Firefoxu od Mozilly se daří opravdu skvěle. Má se konkurence bát?  

Reklama

 "Počet uživatelů Firefoxu rapidně vzrostl," říká Tristan Nitot z Mozilla Europe. "Firefox je naprogramován tak, aby každých 24 hodin poslal dotaz na náš server, zda není dostupná aktualizace či nová verze prohlížeče," vysvětlil Nitot s tím, že Mozilla počet těchto dotazů počítá a snadno tak získá přesný počet "denních" aktivních uživatelů prohlížeče. Aby Mozilla zjistila počet uživatelů, které její prohlížeč používají měsíčně, vynásobí toto číslo třemi. Za uplynulé dva měsíce se počet "denních" uživatelů Firefoxu zvýšil o deset milionů - ze 103 milionů na 113 milionů - měsíčně tak podle počtů Mozilly Firefox využije 330 milionů uživatelů.

Firefox získal za 8 týdnů 30 milionů uživatelů
i Zdroj: PCTuning.cz

 

"Je úžasné mít 330 milionů uživatelů," říká Nitot. "To je více, než populace celých Spojených států." Co se týče pozice na trhu, Firefox si ji již od svého vydání stále upevňuje. Podle nejnovějších statistik má stále nejvíce uživatelů Internet Explorer - po celém světě jej používá 65% všech uživatelů internetu. Ještě před rokem mělo IE 70%. Pro porovnání - Firefox má nyní 23.75% globálního trhu zatímco před rokem měl 21.21%. Firefox je nyní dominantním prohlížečem v 17 zemích Evropy, obzvláště pak té východní. Jen v Polsku má 48% zastoupení na trhu. 

 

Firefox získal za 8 týdnů 30 milionů uživatelů
i Zdroj: PCTuning.cz

 

 

Podle Nitota souvisí obliba Firefoxu ve východní Evropě i s tím, že se zde v uplynulých několika letech začal rozmáhat rychlý internet.  "Lidé ve východní Evropě nebyli zvyklí na Internet Explorer 6. Neměli v paměti zakódováno kliknout na to modré E na ploše," říká Nitot avšak ihned dodává, že Firefox je oblíbený i v Evropě západní, obzvláště v Německu. Podle analytiků je obliba Firefoxu v Evropě daná také tím, že jsou zde vývojářské komunity, které k používání tohoto prohlížeče podněcují nové uživatele. Co si o Firefoxu myslíte vy? A jaký prohlížeč nejraději používáte? 

 

Zdroj: ZDNet

 
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama