firewall-obrnte-sve-pocitace
Software Článek Firewall - obrňte své počítače...

Firewall - obrňte své počítače... | Kapitola 3

Kuchař Martin

Kuchař Martin

2. 2. 2005 00:00 86

Seznam kapitol

1. Co je to Firewall 2. Typy firewallů 3. Firewall a Windows 4. Firewall a Linux 5. Kerio Personal Firewall 6. Hlavní zásady zabezpečení PC

V době, kdy počítačové pirátství a napadání PC je stále častější záležitostí, by bylo dobré objasnit si jednu se základních možností zabezpečení vašeho počítače. Je pravděpodobné, že se většina běžných uživatelů s pojmem firewall dříve setkala, čás z nich už jej dokonce používá, ale stále je mezi námi mnoho těch, kteří na bezpečnost příliš nedbají. V tomto článku si tedy problematiku firewallu trochu přiblížíme a ukážeme si základní postupy, jak si svůj počítač zabezpečit před šíťovými útoky.

Reklama

Mnoho lidí se připojuje k internetu z domova pomocí ADSL, kabelového připojení, WiFi a nebo i dial-up. Ptáte se, zda je potřeba nějaký firewall vůbec používat? Pamatujte na to, že ochrana vašich dat není nikdy dostatečná a vždy se dají provést nějaké další kroky k jejich obraně. Uživatelé Linuxu či unixových systémů mají v tomto výhodu, neboť jejich systém má velice kvalitní firewall již zabudován přímo v jádře. Uživatelé Windows však musí sáhnout po nějakém produktu, neboť tyto systémy firewall integrovaný nemají (kromě Win XP, Win2000 a novější).

Jak již jsem zmínil, tak systémy Windows XP a 2000 v sobě integruje základní firewall. Jedná se o paketový filtr, který se ovšem svými možnostmi a schopnostmi zdaleka nerovná Unixovým systémům. Avšak uživatelům dokáže poskytnout základní ochranu při minimálních potřebách na provádění jakéhokoliv nastavení.

Pokud chcete využít vlastností tohoto firewallu, tak jej zapnete ve vlastnostech jednotlivých síťových připojení.

Firewall - obrňte své počítače...
i Zdroj: PCTuning.cz


Zapínání či vypínání integrované firewall ve Win XP.

V možnostech nastavení můžete povolovat a zakazovat jednotlivé protokoly. Obrovskou nevýhodou však je, že to můžete provádět jen globálně, čili pro všechny služby současně (buď je protokol povolen nebo je zakázán).

Firewall - obrňte své počítače...
i Zdroj: PCTuning.cz


Protokoly na nichž můžete nastavovat komunikaci.

Užitečnou funkcí je možnost nastavení různých vlastností pro všechna použitá připojení. Například pro připojení pomocí dial-up je možné vypnout všechny protokoly, avšak pro připojení k místní síti je naopak povolit. Každé z těchto typů připojení má jakoby svůj vlastní firewall, což ještě více zjednodušuje jejich použití. Jejich instalaci tedy zvládne naprosto každý uživatel (což například u komerčních produktů je někdy poněkud obtížnější a vyžaduje jistou míru znalostí v této problematice).

Tento typ firewallu je tedy výhodný pro uživatele, kteří z jakýchkoliv důvodů nechtějí instalovat žádné další programy a nebo se necítí na to, aby si jiný produkt nastavovali sami. Avšak to je na druhou stranu zaplaceno poměrně nízkým stupněm ochrany.

Jiná však je situace u Windows XP se SP2 . Už od vydání byly názory na nově přepracovaný firewall poněkud rozporuplné. Avšak je potřeba zmínit, že oproti původnímu firewallu je to rozhodně velký skok kupředu.

Největším nedostatkem je asi to, že firewall nedokáže blokovat ochozí provoz, pouze jej monitoruje a ukládá do protokolu. Microsoft však dodává, že tento firewall není rozhodně určen jako náhrada za jiné samostatné produkty, ale má spíše plnit základní funkci ochrany domácích PC.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama