firewall-obrnte-sve-pocitace
Software Článek Firewall - obrňte své počítače...

Firewall - obrňte své počítače... | Kapitola 6

Kuchař Martin

Kuchař Martin

2. 2. 2005 00:00 86

Seznam kapitol

1. Co je to Firewall 2. Typy firewallů 3. Firewall a Windows 4. Firewall a Linux 5. Kerio Personal Firewall 6. Hlavní zásady zabezpečení PC

V době, kdy počítačové pirátství a napadání PC je stále častější záležitostí, by bylo dobré objasnit si jednu se základních možností zabezpečení vašeho počítače. Je pravděpodobné, že se většina běžných uživatelů s pojmem firewall dříve setkala, čás z nich už jej dokonce používá, ale stále je mezi námi mnoho těch, kteří na bezpečnost příliš nedbají. V tomto článku si tedy problematiku firewallu trochu přiblížíme a ukážeme si základní postupy, jak si svůj počítač zabezpečit před šíťovými útoky.

Reklama

Většina lidí si říká, že není třeba jejich PC nějak obzvláště chránit, neboť na něm nic důležitého a choulostivého nemají. Avšak ne vždy se útočníkovi jedná právě o Vaše data. PC může být zneužito i za účelem odesílání spamu, šíření viru a nebo i pro napadení jiného počítače.

Míra pokusů o útok také závisí například na rychlosti linky do internetu. Na lince 64kbps můžete být prakticky v klidu, avšak pokud vaše PC "sedí" na lince například 1Mbps apod., tak se míra útoků dá očekávat poměrně větší.

Na základní principy zabezpečení systému se podíváme podrobněji.

Nejprve je potřeba se zamyslet nad otázkou, zda je Váš počítač alespoň z části zabezpečen. Pokud už máte systém nainstalovaný delší dobu (přes rok), neustále instalujete různé programy a při přístupu do Internetu jste žádný firewall ani antivir nepoužívali, je docela překvapivé, že je systém ještě funkční. Předem je teda vhodné systém přeinstalovat a nahrát do něj veškeré dostupné záplaty ještě předtím, než jej vůbec zapojíte do sítě.

Na čerstvou instalaci je vhodné nahrát SP2. Velké firmy sice zatím v této oblasti váhají avšak pro normálního koncového uživatele by se měl SP2 použít. Bude tedy třeba si jej přichystat a to buď na instalačním CD (dodávaly se k některým časopisům, nebo byly k dostání třeba na Invexu) a nebo je možné si jej z jiného PC stáhnout na adrese http://download.microsoft.com/download/2/8/0/28001168-047a-4f33-bcac-e343824afe79/WindowsXP-KB835935-SP2-CSY.exe

Dalším z doporučených kroků je instalace firewallu. Nejlepší volbou je již výše zmíněný Kerio Personal Firewall. Ke stáhnutí například na http://download.kerio.com/eu/dwn/kpf4-en-win.exe.

Firewall - obrňte své počítače...
i Zdroj: PCTuning.cz


Kerio Personal Firewall 4.0

Nebylo by na škodu zamyslet se i nad použitím anti-viru. Těch je na trhu dostupných několik a liší se svými schopnostmi, silou a náročností. Jedním z nejlepších produktů v této oblasti je NOD32. Ten ale bohužel není freeware.

Firewall - obrňte své počítače...
i Zdroj: PCTuning.cz


Antivirový program NOD32.

Dávejte si pozor na podezřelé internetové stránky, jež se Vám snaží vnutit instalaci nějakého programu, jež Vám má něco umožnit. Většinou se jedná o stránky s erotickým materiálem a nebo stránky s warez obsahem. Pokud tedy na nějaké takovéto stránky narazíte, okamžitě je vypněte a rozhodně nepotvrzujte žádnou instalaci, pokud opravdu přesně nevíte, co děláte.

Nikdy neinstalujte software, u něhož nevíte co je zač nebo co má dělat. Stahujte jen ty soubory u nichž jste si jistí obsahem a víte co od nich můžete čekat a co mají provádět.

Při prohlížení elektronické pošty neotevírejte spam (nevyžádanou poštu) a už vůbec se nepokoušejte otevírat jejich přílohy. Právě tímto způsobem se v dnešní době šíří většina virů a trojských koní. Mnoho uživatelů by jistě mohlo překvapit jakou neuvěřitelnou rychlostí dokáže vir obletět celý svět jen skrze e-mail. Pracuje totiž ve většině případu tak, že po otevření si najde contact list (seznam kontaktů) a automaticky se sám přepošle na všechny adresy v něm obsažené. Jistě už si dokážete představit, jak tento strom nabývá na své mohutnosti a rychlosti šíření.

Nakonec je vhodné udržovat Vaše PC aktuálně zabezpečené. Navštěvujte stránky Windows Update a stahujte a instalujte nejnovější možné záplaty a aktualizace. Avšak myslete také na to, že neexistuje PC, jež by bylo zabezpečeno na 100%. Pokaždé se dá najít nějaká cestička, kterou je možné provést průnik do systému. Avšak pokud učiníte výše zmíněné kroky, je Váš počítač alespoň základním způsobem zabezpečen proti napadením z Internetu.

Závěr

Co nám z tohoto článku vyplývá? Snad jen to, že při minimálních nárocích na instalaci a zprovoznění (pokud se jedná o jednotlivé PC) získáte alespoň nějakou ochranu Vašich dat. Samozřejmě nedokážete tímto zabránit profesionálním pokusům o průnik, avšak jako prvotní ochrana před útokem mladého nezkušeného hackera Vám tyto postupy bohatě poslouží.

Zkuste se tedy nad bezpečností zamyslet a pokud možno ihned firewall nainstalujte - teda pokud jej již nemáte. Třeba právě teď se může někdo pokoušet získat Vaše data a důvěrné informace.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama