FSC Esprimo U9200 – levná dvanáctka
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek FSC Esprimo U9200 – levná dvanáctka

FSC Esprimo U9200 – levná dvanáctka | Kapitola 12

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

29. 5. 2009 00:00 14

Seznam kapitol

1. FSC Esprimo U9200 - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy TFT displeje
7. Testy procesoru 8. Testy operační paměti 9. Testy grafické karty - standardní 10. Testy pevného disku 11. Test výdrže baterie 12. Vyhodnocení a závěr

Hledáte levný a malý notebook na cesty, ale netbooky se vám nelíbí buď kvůli svým až příliš malým rozměrům nebo kvůli nízkému výkonu procesoru Intel Atom? Na trhu se vyskytuje také několik malých 12" strojů osazených většinou výběhovými komponentami, které lze sehnat i pod 15 tisíc korun. Ale má smysl o nich vůbec uvažovat?

Reklama

FSC Esprimo U9200

FSC Esprimo U9200 – levná dvanáctka
i Zdroj: PCTuning.cz

Jsme na konci testu, takže nejprve pojďme srovnat všechna pro a proti. Hlavním tahákem Esprima U9200 od Fujitsu Siemens je jeho cena. 15 tisíc korun včetně za malý 12" notebook není mnoho a ve své kategorii patří U9200ka k nejlevnějším. Z toho také i přes nevýrazný výkon komponent vyplývá dobrý poměr cena/výkon/rozměry, který dle mého názoru překoná i netbooky, které se výkonnostně tomu stroji od FSC nemohou rovnat. Dále jsem se mi líbila i slušná výdrž na baterie (lze dále zvýšit přidáním druhého externího akumulátoru), dobré rozložení portů či tiché chlazení při nenáročné činnosti.

Asi nejvíce jsem byl zklamán z technické zastaralosti. Použití již vysloužilé platformy Intel Centrino Santa Rosa neznamená jen slabší výkon komponent, ale také například absenci digitálního výstupu HDMI na externí monitor, což je v poslední době téměř samozřejmost. Dále jsem byl nepříjemně překvapen 120GB pevným diskem a 1 GB operační paměti. Ještě před pár dny jsem si byl jist, že něco takového v dnešních noteboocích nelze najít. Nakonec se zmíním i o plastové šasi, ale to už je automatická daň za nízkou cenu. Nicméně u malého přenosného notebooku to nepotěší.

Shrnutí

Fujitsu Siemens Esprimo U9200 je mířen jako alternativa k netbookům a tato pozice mu svědčí. Je sice o pár tisíc dražší než jeho menší kolegové, ale nabízí proti nim daleko vyšší výkon a hlavně komfortnější displej, což mnoho uživatelů kritizuje. Přeci jen rozlišení 1024 × 600 px už dnes často nestačí ani na webové stránky, ale s 1280 × 800 px se dá v rámci možností slušně vyžít. Také výkon dnes testovaného Esprima, ač není rozhodně nejvyšší, stačí i pro Windows Vista a některé trochu náročnější aplikace, kde jednojádrovým procesorům Atom dochází dech.

Sečteno a podtrženo je Esprimo U9200 možnou alternativní volbou pro všechny, kterým z nějakého důvodu malé netbooky nevyhovují. Nicméně ani tento stroj není bez chyb, avšak tak už to prostě chodí...

Fujitsu Siemens Esprimo U9200

Klady Zápory
+ cena - kompletně plastová šasi
+ dobrý poměr cena/výkon/rozměry - v zátěži hlučný
+ slušná výdrž na baterky - 120 GB pevný disk, 1 GB RAM
+ chytré rozložení portů - zastaralé technologie (Centrino Santa Rosa)
+ kompaktní rozměry  

Orientační cena včetně DPH: 15 000 Kč

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval českému zastoupení společnosti Fujitsu Siemens, které do testu notebook zapůjčilo a těšíme se na další spolupráci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama