gang-hackeru-okradl-behem-poslednich-dvou-let-radu-svetovych-bank-a-prisel-si-asi-na-miliardu-dolaru
Novinka Gang hackerů okradl během posledních dvou let řadu světových bank a přišel si asi na miliardu dolarů

Gang hackerů okradl během posledních dvou let řadu světových bank a přišel si asi na miliardu dolarů

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

18. 2. 2015 08:00 6

Během posledních dvou let zvládla jediná skupina hackerů napadnout řadu bank ve 25. světových zemích, z nichž dodnes ukradla asi miliardu dolarů, což je více než 24 miliard korun. 

Reklama

Obětí útoku těchto kybernetických zločinců se údajně měly stát také domácí, české banky. Které to byly konkrétně bohužel nevíme. Napadeny byly však i banky v USA, Japonsku, Rusku a v řadě dalších evropských zemí. Pro krádeže byla využita celá řada postupů, nicméně dominoval phishingový útok pomocí škodlivého malwaru, který hackeři šířili v e-mailech zasílaných zaměstnancům. E-maily na první pohled nepůsobily škodlivě. Po jejich otevření se však stáhl nebezpečný malware, který dlouhodobě monitoroval počítače vyšších představitelů bank a správců a ze získaných informací si tak mohli hackeři udělat obrázek o metodice převodů peněz, o práci samotných zaměstnanců, ale i celkovém chodu bank. 

Gang hackerů okradl během posledních dvou let řadu světových bank a přišel si asi na miliardu dolarů
i Zdroj: PCTuning.cz

Posléze tak mohli nenápadně napodobit práci zaměstnanců a obohatit se tak. Mezi postupy pro získání peněz hackeři využili třeba jednoduchý převod peněz pomocí systému internetového bankovnictví na bankovní účty v Číně nebo USA, nebo umělé navyšování zůstatků účtů, z nichž byly peníze následně převáděny na jiné účty. Hackeři tak mohli například u libovolného zůstatku účtu přidat nulu a rozdíl oproti původní částce si převést na vlastní účet. Poslední metodou krádeže bylo využití bankomatů, které hackeři naprogramovali tak, aby vydávaly v požadovaný čas peníze. Ty si pak stačilo pouze v daný čas vyzvednout. Každá krádež byla pečlivě plánovaná a zabrala hackerům dva až čtyři měsíce. 

Podle vyjádření Chrise Doggetta, zástupce softwarové firmy Kaspersky, stojí skupina hackerů za nejpropracovanějšími a nejrozsáhlejšími kybernetickými útoky v historii. Vyšetřováním hackerského gangu se už zabývá Interpol i Europol. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama