geforce-9300-hvezda-htpc
Hardware Článek GeForce 9300 - hvězda HTPC

GeForce 9300 - hvězda HTPC | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 10. 2008 01:00 50

Seznam kapitol

1. Úvod - malý a přesto výkonný 2. Čipset MCP7A (9300/9400) 3. Asus P5N7A-VM 4. Asus P5N7A-VM - bližší pohled 5. Desky dalších výrobců
6. Testovací sestavy 7. Testy výkonu čipsetu a iGPU 8. Přehrávání videa, CUDA a PhysX 9. Zhodnocení a závěr

Na uvedení čipsetu nForce 730i pro platformu Intel se čekalo velmi dlouho. Nyní ale máme možnost si čipovou sadu vyzkoušet, a sdělit vám naše poznatky. Kromě jedno-čipového řešení, nese nová nForce zajímavější novinku. Tou má být nejvýkonnější integrovaná grafika na trhu. Potvrdí se toto tvrzení, a obstojí čipset i v dalších ohledech? Odpovědi se dnes pokusíme nalézt.

Reklama
GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus je jedním z mála výrobců, jejichž desky s novým čipsetem můžeme v Evropě sehnat. Časem se desek objeví mnoho, nyní je jich ale jako šafránu. Další plánované modely si prohlédneme v samostatné kapitole. Až na opravdu jednu nebo dvě výjimky, budou všechny základní desky s nForce 730i v malém uATX formátu. Spíše se objeví i několik ještě menších desek, na rozdíl od klasických full ATX produktů. To také jasně dokazuje směřování tohoto čipsetu - do HTPC a malých počítačů. Cena těchto desek by se měla pohybovat kolem 2000Kč s DPH, pokud budou zbytečně drahé nemají šanci u nás uspět.

Obsah balení a příslušenství

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Krabice odpovídá rozměrům desky, je příjemně malá a skladná. Všechny důležité vlastnosti na které chtěl výrobce upozornit, uvidíme hned na obalu desky.

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Také příslušenství je minimalistické, najdeme zde pouze to nejnutnější. Osobně si myslím, že mohl být příbal větší. V testu levných desek s P45 Express bylo příslušenství za podobnou cenu bohatší. Uvnitř krabice najdeme:

  • Manuál
  • CD s drivery a softwarem
  • 2x SATA kabel
  • Zadní panel skříně
  • Floppy a IDE kabel
  • Sada Q-konektorů
  • Cena desky: 2200Kč s DPH

Základní deska - layout

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Na desce uATX formátu není mnoho prostoru k nějakým excesům v rozložení komponent. Deska je osazena pouze velmi kvalitními kondenzátory s prodlouženou životností. Chlazení je pouze nad nForce čipem, žádné další komponenty chlazené nejsou. Napájení procesoru je šesti-fázové a kolem patice je velmi mnoho prostoru. Zásadní komponenty desky jsou umístěny dobře, to podtrhuje umístění přídavného napájení desky. To na levných deskách bývá umístěno kdekoliv, jen ne v rohu desky.

Všechny rozšíření, jako jsou SATA, USB jsou u okraje desky a s kabeláží nebude žádný problém. V případě osazení grafické karty do PCIe slotu zřejmě stále budete moci využít oba PCI. Zde se počítá s jedno-slotovou grafickou kartou a tam nebude potíž. Nebyl by to Asus, aby svou desku nevybavil spoustou originálních funkcí a vylepšení. Na výčet všech zajímavých se podívejte dále:

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Specifikace

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobci se tradičně snaží vytěžit ze schopností čipsetů maximum, které ještě doplní svými technologiemi. Na této desce se ale nějakých nadstandardních vlastností nedočkáme, Asus se striktně držel specifikací čipové sady. Dokonce nám ani nenabízí přetaktování pamětí a FSB, což u většiny desek bývá součástí specifikace. Takto je to ale jednodušší, co není přislíbeno prostě nemusí fungovat.

Do desky je možné osadit procesor ze široké nabídky Intelu. Nejvýše však s FSB 1333MHz. Maximální kapacita pamětí je 16GB, v tomto případě lze použít DDR2. Díky asynchronnímu taktování FSB a pamětí lze osadit i rychlejší paměti nad specifikaci. Grafický PEG port je pouze jeden, to je ale na tento druh desky dostatečné. Déle najdeme 2x PCI a jeden PCIe x1. Deska ale nabízí široké možnosti dalšího rozšíření. Je zde přítomen paralelní, sériový port. Scházet vám ale může Firewire.

V tomto případě ale některé vlastnosti čipsetu výrobce potlačil a nasadil své řešení. To se týká zvukového kodeku, kde integrovaný v čipsetu nahradil výrobce samostatným čipem Realtek. Ostatní zařízení jsou vyvedeny z čipsetu. K dispozici máme 12 USB portů a jeden síťový konektor. SATA konektorů je na desce šest, jeden z nich na zadním panelu jako eSATA.

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní panel je doslova napěchován výstupy. Vybavenější HTPC desku bychom skutečně hledali marně. Zleva: PS2 klávesnice, 2x USB, optický SPDIF, DisplayPort, HDMI, D-Sub a DVI, 2x USB a eSATA, LAN a 2x USB, Audio konektory.

Software

K této desce je přibalena pouze ořezaná verze EPU-4 Engine, která umožňuje nastavit spoření energie na čtyřech základních komponentách. Žádný další nástroj není přibalen. Přetaktování ze systému Windows se nekoná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama